Neistina

Ne postoje “garanti” Dejtonskog mirovnog sporazuma

Aktuelni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i kadar Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić gostovao je na N1 televiziji, gdje je, između ostalog, komentarisao stavljanje premijera Federacije BiH Fadila Novalića na crnu listu Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država. Pritom je iznio neistinitu tvrdnju.

Foto: N1
Foto: N1

Na pitanje voditeljice da li osuđuje američku administraciju zbog sankcija uvedenih premijeru FBiH, Zahiragić je ustvrdio da ne osuđuje, te dodao:

Amerika je garant Daytona.

Haris Zahiragić, 6.10.2022.

Istinomjer podsjeća da su se do sada u nekoliko navrata mogle čuti netačne tvrdnje o ulozi Bosne i Hercegovine i ostalih država koje su učestvovale u mirovnim pregovorima koji su rezultirali potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 1995. godine, a o tome smo pisali u analizi Hrvatska i Srbija su “potpisnice”, “sudionice” i “strane”, a ne “garanti” Dejtonskog sporazuma, kao i u tekstovima gdje su tvrdnje državne parlamentarke Mire Pekić, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, zastupnika u državnom Parlamentu i lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, poslanika u NSRS Darka Banjca i predsjednika FBiH Marinka Čavare ocijenjene kao neistinite.

Podsjećamo, riječ “garant” se uopšte ne spominje u Dejtonskom mirovnom sporazumu te se u tom kontekstu koristi izraz “svjedoci”.

Dejtonski mirovni sporazum potpisale su tadašnje Republika Bosna i Hercegovina, Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska, dok su Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države bile zemlje svjedoci. Zemlje svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma sada su članice Vijeća za provedbu mira (PIC) te u tom svojstvu imaju ovlasti da vode ”brigu o sprovođenju” sporazuma, odnosno sankcionišu opstrukcije i nedosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma.

S obzirom na činjenicu da se riječ “garant” ne spominje u ovom sporazumu te da, s tim u vezi, ne postoje “garanti” Dejtonskog mirovnog sporazuma, Istinomjer spomenutu tvrdnju Harisa Zahiragića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!