Neistina

Ne postoje “garanti” Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac gostovao je na Alternativnoj televiziji 14. novembra 2021, te se osvrnuo i na Opći okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski (mirovni) sporazum.

FOTO: Capital

U tom kontekstu, Banjac je ustvrdio da su predsjednici zemalja “međunarodne zajednice” garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma:

Ono što nije potpisano u Daytonu, mi hoćemo da vratimo nazad Republici Srpskoj jer imamo pravo na to. Prije nekoliko godina, ja mislim, ima 5-6 godina, čak i Ustavni sud se oglasio Bosne i Hercegovine da nije nadležan za te pojedine zakone i pojedine oblasti jel’ to nisu materija, Ustavna materija, odnosno materija Dejtonskog sporazuma. Tu su stvari vrlo jasne i precizne i mi treba da idemo u tome pravcu. Ako to nekome smeta, ja mislim da, pogotovo dijelu međunarodne zajednice mislim da ne bi trebalo da smeta, jer predsjednici baš njihovih zemalja, odnosno njihovih država, garant su Dejtonskog sporazuma i vrlo dobro se zna šta se potpisalo.

Darko Banjac, 14.11.2021.

U javnosti su se u nekoliko navrata pojavile neutemeljene i netačne tvrdnje o svojstvu i ulozi Bosne i Hercegovine i ostalih država koje su učestvovale u mirovnim pregovorima 1995. godine, a koji su rezultirali potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, o čemu je Istinomjer pisao u analizi Hrvatska i Srbija su “potpisnice”, “sudionice” i “strane”, a ne “garanti” Dejtonskog sporazuma, a neistinitom je ocijenjena tvrdnja predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović da je Srbija “garant Dejtonskog sporazuma”, kao i tadašnjeg delegata u Domu naroda PSBiH Marija Karamatića.

Kako je Istinomjer u prethodnim tekstovima pojasnio, riječ “garant” se uopšte ne spominje u Dejtonskom mirovnom sporazumu, te se u tom kontekstu koristi izraz “svjedoci”, a svjedoci su Evropska unija, Ujedinjene nacije, ali i predstavnici Francuske, Njemačke, UK-a, SAD-a i Ruske Federacije, što je navedeno u članu XI:

Potpisnici Općega okvirnog sporazuma su, prema redoslijedu potpisivanja, za republiku BiH Alija Izetbegović, za republiku Hrvatsku dr. Franjo Tuđman i za Saveznu Republiku Jugoslaviju Slobodan Milošević.

Potpisivanju su svjedočili i to potvrdili svojim potpisima, prema redoslijedu potpisivanja, za Predsjedništvo Europske unije Felipe Gonzalez, za Francusku Republiku Jacques Chirac, za Saveznu Republiku Njemačku Helmut Kohl, za Rusku Federaciju Viktor Černomirdin, za Ujedinjeno Kraljevstvo John Major i za Sjedinjene Američke Države William Clinton.

Dejtonski mirovni sporazum, član XI

Nakon sklapanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH uspostavljeno je Vijeće za provedbu mira (PIC), koje se sastoji od 55 zemalja i organizacija čiji je cilj osigurati međunarodnu podršku za provedbu Sporazuma, dok je Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) ovlaštena institucija za provedbu “civilnih aspekata mirovnog rješenja” u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Shodno navedenom, tvrdnju Darka Banjca da su predsjednici država “međunarodne zajednice” garanti Dejtonskog sporazuma Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!