Najave

Naredne školske godine besplatni udžbenici za osnovce od 5. do 9. razreda u KS?

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota-Muminović najavila je 22. juna 2022. godine da će naredne školske godine učenici/e od 5. do 9. razreda osnovne škole dobiti besplatne udžbenike.

FOTO: Vlada KS

Kako je Hota-Muminović istakla, udžbenici će učenicima/ama biti podijeljeni u septembru ove godine:

To su setovi udžbenika za oko 20.000 učenika. Trenutno dogovaramo distribuciju udžbenika školama, a učenici će ih dobiti u septembru, s početkom nove školske godine.

Naida Hota-Muminović, 22.6.2022.

Iz Vlade KS saopćili su da se radi o nabavci vrijednoj četiri miliona KM. Također, ministrica Hota-Muminović izrazila je očekivanje da će Vlada KS u “narednim godinama ovim programom obuhvatiti sve učenike osnovnih i srednjih škola”.

U sklopu redovnog monitoringa, Istinomjer već prati obećanja Vlade KS o uvođenju standarda za finansiranje za besplatne udžbenike, kao i kreiranju udžbeničke politike. Tokom prvih godinu i pol dana mandata Vlade aktivnosti na realizaciji ovih obećanja nisu evidentirane.

Istinomjer će pratiti da li će učenicima/ama od 5. do 9. razreda u KS u septembru 2022. godine biti podijeljeni besplatni udžbenici, kako je najavila ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!