Neispunjeno

Kreiranje udžbeničke politike

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP) | Oblasti: Obrazovanje

Kreiranje udžbeničke politike; osigurati preduvjete da se kreiraju savremeni, kvalitetni udžbenici i nastavnički materijali, uz uključivanje akademske zajednice u proces.

Obrazloženje

Tokom mandata Vlade KS nisu zabilježene značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja, te je ovo obećanje na kraju mandata neispunjeno.

Izvor: Ekspoze premijera Kantona Sarajevo Edina Forte

Ministrica  obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović istakla je za “Nezavisne novine” da je problem udžbeničke politike višegodišnji  problem  i da će ga riješiti, ali da ne može sve za dvije godine, koliko je ona tu.

“Stručni aktivi škola biraju udžbenik za svaku školu sa liste odobrenih udžbenika. Naša je namjera da se oblast udžbeničke politike bolje uredi i to tako da se za svaki predmet koristi jedan udžbenik. Svemu, naravno, prethodi kurikularna reforma, a tek onda izrada udžbenika”, istakla je Hota-Muminović u avgustu 2021. godine.

Provođenjem kurikularne reforme će stupiti na snagu predmetni kurikulumi u osnovnoj školi i u gimnaziji. Objavljivanje javnog poziva za prikupljanje rukopisa za objavljivanje udžbenika direktno zavisi od završetka kurikularne refome. S obzirom da je proces u toku, ovu aktivnost nije bilo moguće realizovati.

Vlada KS, april 2021.

Sa početkom nove školske godine 2021/2022 trebala bi početi i primjena kurikularne reforme u školama u KS, a više informacija o kreiranju udžbeničke politike nije bilo moguće pronaći.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!