Neistina

Izvještaj o radu Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja nije usvojen jednoglasno

Tokom gostovanja u podcastu “Klix Studio” ministrica za odgoj i obrazovanje je između ostalog ustvrdila da su i izvještaj i program rada Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS usvojeni jednoglasno u Skupštini KS.

Screenshot: Klix

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota Muminović gostovala je 22.4.2024. godine u podcastu “Klix Studio”. Upitana da li je zadovoljna Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo unatoč navodima o netransparentnom zapošljavanju i tome da je izdano 270 polupismenih certifikata sa potpisom direktorice, Hota-Muminović odgovara da je Skupština KS usvojila program i izvještaj o radu ove institucije jednoglasno.

Vidite, Skupština Kantona Sarajevo usvaja izvještaj Instituta i usvaja njihov program rada. (Voditeljica: A dobro, znamo ko je u skupštini, ko čini većinu u toj skupštini). Nista, svako ima pravo da kaže. A jednoglasno je čak usvojen. Vjerovali ili ne? Evo, i plan i program rada i izvještaj. (Opozicija glasala također?). Jeste, jeste, tako je.

Naida Hota-Muminović, 22.4.2024.

Godišnji plan i program rada Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS sa finansijskim planom za 2023. godinu usvojen je na drugom nastavku 9. sjednice Skupštine KS održanom 11.10.2023. godine.

Nakon rasprave koja je trajala duže od sat vremena, godišnji plan i program usvojen je sa 21 glasom za, jednim protiv, tri suzdržana dok pet zastupnika i zastupnica nije glasalo.

Protiv je bio Faruk Kapidžić, dok ostali članovi i članice SDA ili su bili suzdržani ili nisu glasali. Dvije članice DF-a i jadan član Stranke za BiH glasali su za usvajanje plana.

Iako jesu glasali opozicioni zastupnici i zastupnice za usvajanje, odluka ipak nije bila jednoglasna.

Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS sa finansijskim planom za 2022. godinu usvojen je na trećem nastavku 10. radne sjednice Skupštine KS koja je održana 5. decembra 2023. godine.

Tokom rasprave problematizirana je činjenica da nije postojao Plan i program rada Instituta za 2022. godinu, već samo finansijski plan. Izvještaj je usvojen sa 19 glasova za, pet protiv dok dvoje nije glasalo.

To znači da je usvajanje izvještaja o radu i finansijskom poslovanju Instituta bio daleko od jednoglasnog usvajanja.

Imajući u vidu sve navedeno, tvrdnju ministrice Naide Hota-Muminović da su jednoglasno usvojeni plan i program rada, te izvještaj o radu Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!