Većim dijelom istina

Hota-Muminović o plati Saudina Sivre

Tokom gostovanja u podcastu “Klix Studio”, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo između ostalog je ustvrdila da su primanja predsjednika Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudina Sivre 63.000 KM.

Screenshot: Klix Studio

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota-Muminović gostovala je 22.4.2024. godine u podcastu “Klix Studio”. Tokom čitavog razgovora provlačilo se ime predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo Saudina Sivre. Osim što ga je ministrica u više navrata nazvala “nasilnim sindikalcem”, pred kraj razgovora iznijela je tvrdnju o Sivrinim primanjima.

Ovo su primanja vođe Sindikata. Dakle, to su godišnja primanja od 63.000 konvertibilnih maraka i mjesečna primanja od 5.251 KM. (Voditeljica: Kolika su Vaša godišnja primanja?) Moja godišnja primanja u tom periodu 39.000 konvertibilnih maraka. Sve u Registru Kantona Sarajevo. (Jel’ ovo sigurno?) Iz Registra koje je on prijavio. On je prijavio to u Registar Ureda za borbu protiv korupcije.

Naida Hota-Muminović, 22.4.2024.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Saudin Sivro nalazi se u tri registra Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

U Registru zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, Sivro se nalazi kao nastavnik arapskog jezika u Osnovnoj školi “Hamdija Kreševljaković” s osnovnom platom od 1.448,70 mjesečno, odnosno oko 17.384,4 KM godišnje, bez ikakvih dodataka na platu poput toplog obroka, minulog rada i sl. Hipotetički gledano, ukoliko bi njegova ukupna mjesečna primanja sa svim dodacima na platu iznosila 2.500 KM, to bi značilo da bi na godišnjem nivou iznos primanja po osnovu plate bio 30.000 KM.

Sivro se nalazi i u Registru imenovanih lica Kantona Sarajevo u svojstvu člana Školskog odbora, funkcije za koju ne dobija novčanu naknadu. Međutim, zbog ove pozicije, Sivro se našao i u Registru podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Prema prijavi koju je Sivro podnio na kraju februara 2024. godine, njegovi ukupni prihodi tokom 2023. godine iznosili su 63.012 KM. U opisu je navedeno da su u te prihode uračunati plata, naknada za komisiju, dodatak za sindikat, naknada supervizora te naknada za rad u Ekonomsko-socijalnom vijeću KS (ESV KS).

Kada se ukupni prihod podijeli na 12 mjeseci, dobije se iznos od 5.251 KM koji je ministrica Hota-Muminović navela. Ipak, riječ je o mjesečnom prosjeku za 2023. godinu, a ne o nečemu što se može nazvati “mjesečnim primanjem”.

Imajući u vidu da Sivro jeste prijavio prihod u iznosu koji je iznijela ministrica, ali i da se to odnosi na prošlu godinu, tvrdnju Naide Hota-Muminović o mjesečnim primanjima Saudina Sivre ocjenjujemo većim dijelom istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!