Naredne godine u FBiH počinje istraživanje i eksploatacija nafte i plina?

Iz Vlade Federacije BiH nedavno je saopćeno da će uskoro biti raspisan javni poziv za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH.

Na promociji “potencijala blokova za koje se raspisuje koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH”, koju je Vlada FBiH održala 27. septembra ove godine, između ostalog, najavljeno je i da će u oktobru tekuće godine biti objavljen “međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na području ovog entiteta”.

Predmet javnog nadmetanja biće četiri bloka za istraživanje kao potencijalna nalazišta nafte i plina: područje Dinarida odnosno teritorije Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanski bazen odnosno područje Tuzlanskog kantona sjevereno od rijeke Spreče, te blokovi Posavina 1 i Posavina 2 na području Odžaka i Orašja.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, 27.09.2019.

Blokovi su ukupne površine 4.951 kilometar kvadratni, od kojih su dva na području Posavskog kantona, te po jedan u sjevernom dijelu Tuzlanskog kantona i u Hercegovini.

Kako je saopćeno, tenderska dokumentacija za objavljivanje javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u FBiH “završena je u roku” te će “nakon promocije u Londonu, koja je planirana 8. i 9. oktobra”, biti objavljen međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije. Okončanje tenderskog postupka, odnosno izbor strateškog partnera, “očekuje se do polovine februara 2020. godine”.

Istinomjer će pratiti da li će ovaj međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije biti raspisan u najavljenom roku.

 

(Istinomjer.ba)

Prezentacija plana ”reorganizacije sanacije GRAS-a” u decembru 2019. godine?

Nakon prezentacije nacrta istraživanja koji je, kako je navedeno, urađen od strane japanske  konsultantske firme Nippon...

I BiH ima regulativu iz oblasti kibernetičke bezbjednosti

Na nedavno održanoj konferenciji posvećenoj novinama u IT oblasti ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske (RS), Srđan Rajčević izjavio je kako...


Da li će ministar Šarović inicirati sjednicu koja će okončati “klasičnu blokadu rada Parlamenta”?

Govoreći o trenutnoj blokadi državnih i zakonodavnih institucija Bosne i Hercegovine ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović rekao je da će od Denisa...