Djelimično ispunjeno

Naredne godine u FBiH počinje istraživanje i eksploatacija nafte i plina?

Iz Vlade Federacije BiH nedavno je saopćeno da će uskoro biti raspisan javni poziv za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH.

Na promociji “potencijala blokova za koje se raspisuje koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH”, koju je Vlada FBiH održala 27. septembra ove godine, između ostalog, najavljeno je i da će u oktobru tekuće godine biti objavljen “međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na području ovog entiteta”.

Predmet javnog nadmetanja biće četiri bloka za istraživanje kao potencijalna nalazišta nafte i plina: područje Dinarida odnosno teritorije Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanski bazen odnosno područje Tuzlanskog kantona sjevereno od rijeke Spreče, te blokovi Posavina 1 i Posavina 2 na području Odžaka i Orašja. Promocije projekta, poput današnje u Sarajevu, planirane su i u Londonu, Ankari i Budvi. Londonska će biti iduće sedmice, a nakon toga će biti raspisan javni natječaj čiji završetak se očekuje do polovine februara 2020. godine, te izbor strateškog partnera, kompanije iz naftnog biznisa.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, 27.09.2019.

Blokovi su ukupne površine 4.951 kilometar kvadratni, od kojih su dva na području Posavskog kantona, te po jedan u sjevernom dijelu Tuzlanskog kantona i u Hercegovini.

Tada je saopćeno da je tenderska dokumentacija za objavljivanje javnog poziva za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u FBiH “završena” te će “nakon promocije u Londonu, koja je planirana 8. i 9. oktobra”, biti objavljen međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije.

Nekoliko dana kasnije promovisan je Javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH.

Pregovori sa naftnim kompanijama mogu trajati najviše pola godine. Po prijedlogu Vlade FBiH, Federalni parlament će imenovati Stručnu komisiju u kojoj će biti predstavnici oba doma i koja će vršiti nadgledanje postupka pregovora i izrade konačnog prijedloga ugovora s naftnim kompanijama (…) Nakon završenih pregovora i pripremljenog prijedloga ugovora Stručna komisija će Vladi FBiH dostaviti izvještaj na osnovu kojeg će Vlada FBiH pripremiti i utvrditi prijedlog odluke o dodjeli koncesije s prijedlogom ugovora o njenoj dodjeli.

FMERI, 01.10.2019.

Zatim je 9. oktobra ove godine i u Londonu održana promocija, na kojoj je “predstavljena pozadina istraživanja Bosne i Hercegovine, postupak nadmetanja, te pravni, ugovorni i fiskalni uslovi u procesu dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Federacije Bosne i Hercegovine”. I ovom prilikom je naglašeno “da će do kraja oktobra biti raspisan javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području FBiH”. Međutim, uvidom u javne pozive na zvaničnoj stranici resornog ministarstva ovaj poziv još uvijek nije raspisan. Također, u proteklom periodu ovo pitanje nije razmatrano ni na sjednicama Vlada FBiH.

Kako je za Istinomjer iz FMERI-ja pojašnjeno “kasni se zbog obimnosti poziva” a isti će “vrlo brzo biti objavljen”.

Iako međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije nije raspisan u oktobru, kako je ranije najavljeno, obzirom da je do sada završena tenderska dokumentacija, te u dva navrata upriličena “promocija javnog poziva” Istinomjer će obećanju ministra Nermina Džindića dati ocjenu djelimično ispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će ovaj međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije biti raspisan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!