Ispunjeno

Nakon smjene na mjestu predsjedavajućeg, Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog zakona o Budžetu

Demantujući tvrdnje člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da je moguća blokada državnih institucija ukoliko ne dođe do usvajanja zakona o Budžetu za 2019. godinu, trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić najavio je da će sa svoje strane poduzeti sve potrebne korake u pravcu usvajanja pomenutog zakona.

Tako je krajem juna tekuće godine Komšić pored ostalog podsjetio da “nije moguća finansijska blokada rada institucija Bosne i Hercegovine, jer je Ustavom BiH onemogućena takva blokada”, te tom prilikom najavio:

Sa svoje strane učiniću sve da Predsjedništvo BiH razmotri nacrt budžeta koji dođe od Vijeća ministara i odmah se u formi prijedloga uputi prema Parlamentarnoj skupštini na konačno usvajanje.

Željko Komšić, 30.06.2019.

Ubrzo nakon što je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Komšić je delegirao ovo pitanje, te je na vanrednoj telefonskoj sjednici 31.07.2019. godine Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

Podsjećamo, tokom predsjedavanja Milorada Dodika, ovo pitanje je još od početka 2019. godine čekalo da dođe na dnevni red Predsjedništva BiH.

U skladu sa procedurama, usvojeni Prijedlog upućen je na razmatranje i usvajanje Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovim Istinomjer obećanju Željka Komšića u vezi usvajanja Prijedloga zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu od strane Predsjedništva BiH daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!