Neispunjeno

Obdanište u Boljakovom Potoku još uvijek nije počelo sa radom

U oktobru 2019. godine prilikom posjete gradilištu na kojem se izvode radovi na izgradnji sportske dvorane uz Osnovnu školu “Umihana Čuvidina”, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je i dodatne projekte koji su do početka školske 2020/2021. godine trebali biti realizovani.

U saopćenju objavljenom 29. oktobra 2019. godine na oficijelnoj web stranici Općine Novi Grad Sarajevo saopće je da će “uz modernu sportsku dvoranu, Boljakov Potok od naredne školske godine dobiti i obdanište“. Naime, naselje Boljakov Potok, koje je jedno od najvećih naselja u Općini Novi Grad Sarajevo, kao i okolna naselja Briješće, Sokolje i Zabrđe nemaju niti jedno obdanište, pa bi izgradnjom pomenutog obdaništa dugogodišnji problem stanovnika ovih naselja bio dijelomično riješen.

U sklopu projekta, čija je vrijednost oko 5,1 milion KM bit će izgrađene i podzemne garaže, fitnes centar, 11 učionica, ali i obdanište za boravak oko 120 djece.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 29. oktobar 2019.

Tom prilikom je i načelnik Efendić istakao je “kako radovi napreduju zadovoljavajućom dinamikom, te da je plan da objekat bude u funkciji u školskoj 2020/2021 godini”.

U julu 2020. godine načelnik Efendić je govorio o toku radova na ovom objektu, te je istakao da ova općina ima zahtjev “Ministarstva obrazovanja KS da i vrtić bude u funkciji od ove godine zbog velikog broja djece na listama za čekanje”, iako je već i sama Općina Novi Grad Sarajevo u pomenutom saopćenju iz oktobra 2019. godine najavila da će “uz modernu sportsku dvoranu, Boljakov Potok od naredne školske godine dobiti i obdanište“.

Kada je u pitanju projekat proširenja škole “Umihana Čuvidina” tamo su radovi u odmakloj fazi. U ovoj godini smo imali u planu da se stavi u funkciju dio škole, odnosno učionice i sama sportska dvorana. Imamo sada zahtjev Ministarstva obrazovanja KS da i vrtić bude u funkciji od ove godine zbog velikog broja djece na listama za čekanje i ukoliko Ministarstvo uspije da osigura sredstva za opremu tog vrtića, taj vrtić može da bude u funkciji sa početkom naredne školske godine.

Semir Efendić, 12. juli 2020.

Prema posljednjim informacijama, od 16. septembra 2020. godine radovi na ovom objektu su još uvijek u toku i ušli su u završnu fazu, što znači da obdanište u sklopu sportske dvorane još uvijek nije počelo sa radom.

S obzirom na činjenicu da radovi na izgradnji ovog objekta još uvijek traju, te da obdanište u sklopu sportske dvorane uz osnovnu školu “Umihana Čuvidina” nije započelo sa radom iako su iz Općine Novi Grad Sarajevo najavili da će Boljakov Potok, uz modernu sportsku dvoranu, od školske 2020/2021. godine dobiti i obdanište, Istinomjer će pomenuto obećanje načelnika ove općine Semira Efendića ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!