Modernizacija stadiona Koševo u skladu sa zahtjevima FIFA-e i UEFA-e i dalje na čekanju

Druga faza modernizacije stadiona “Asim Ferhatović Hase”, koja je trebala rezultirati ispunjavanjm kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, nije realizovana u skladu sa najavom općinskih vlasti, zbog čega će Fudbalski klub Sarajevo utakmicu trećeg pretkola Evropa lige, umjesto na domaćem terenu, ovaj meč odigrati na stadionu Bilino Polje u Zenici.

 

Podsjećamo, obnova stadiona Koševo bilo je jedno od predizbornih obećanja Nedžada Ajnadžića tokom kampanje za lokalne izbore 2016. godine, obzirom da je ovaj stadion vlasništvo Općine.

Ajnadžić je i nakon izbora rekao kako je “stadion u strukturi projekata koje je definirao u svom planu veoma visoki prioritet”.

Mi želimo stadion Koševo rekonstruirati u skladu sa zahtjevima FIFA-e i UEFA-e (svjetske i evropske nogometne asocijacije). Želimo infrastrukturalno urediti i dopuniti prostor oko stadiona i radimo na promicanju i, rekao bih, jednom aktivnom odnosu svih onih koji su zaduženi, a pogotovo Centar za sport i rekreaciju, da se pokrene procedura korekcije regulacionog plana kako bi se dopunili elementi koji su neophodni ovim arhitektonskim i rekonstruktivnim promjenama stadiona Koševo.

Nedžad Ajnadžić, 02.11.2016.

Nakon toga Ajnadžić je, krajem 2017. godine, ponovio svoja ranija obećanja.

Politika se mora odmaći od sporta i niko ne želi da se ona nalazi između Općine i FK Sarajevo. Koliko predano radimo da bi se pomoglo fudbalu u našoj državi, a prije svega mislim na FK Sarajevo, pokazuje i podatak da smo pokrenuli projekat modernizacije stadiona sa mrtve tačke. Mi ne tjeramo Sarajevo iz općine Centar. Naprotiv, mi želimo jak FK Sarajevo, ali i da reprezentaciju vratimo na Koševo.

Nedžad Ajnadžić, 16.12.2017.

Ajnadžić je tada rekao i da je obavljen “niz razgovora sa potencijalnim investitorima”, “obezbijeđen milion KM” koji će biti uložen u stadion, a sve “kako bi i igrači i navijači imali bolji ambijent”.

Na to nas obavezuju i stroga pravila FIFA-a i UEFA-e. Sa radovima krećemo čim vremenske prilike dozvole. Pored toga, sredstva za FK Sarajevo smo planirali i u budžetu za sljedeću godinu. Mi ćemo uvijek biti tu uz FK Sarajevo i vjerne navijače kluba, a politika neka ostane van zelenog terena.

Nedžad Ajnadžić, 16.12.2017.

Tokom 2018. godine realizovana je prva faza modernizacije stadiona “Asim Ferhatović Hase”, u okviru koje je “pojačana rasvjeta” na stadionu i uspostavljen i video nadzor.

Krajem maja ove godine, na inicijativu načelnika Ajnadžića održan je zajednički sastanak na kome su učestvovali predstavnici Gradske uprave, Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, FK “Sarajevo”, Javne ustanove “Centar za sport i rekreaciju”, te nadležnih općinskih službi. Nakon ovog sastanka najavljena je druga faza modernizacije stadiona Koševo i ispunjavanje kriterija koje propisuje FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, a što je podrazumjevalo obnovu travnjaka na stadionu sa ugrađenim grijanjem, instaliranje brojčanika na ulazu u stadion, obnovu novinarske lože te ugradnju čitače karata i preuređenje svlačionice. Prema prvim predračunima, za ispunjavanje ovih uslova potrebno je oko 1.700.000 KM.

Mi smo dosta posla uradili u prvoj fazi modernizacije stadiona na Koševu. Cijeli posao oko prikupljanja finansijskih sredstava i provođenje javnih nabavki moramo okončati do jula ove godine kada trebamo uvesti izvođače u posao. Do kraja maja ćemo znati sve finansijere ovih projekata kako bismo nastavili proceduru modernizacije na vrijeme. Također očekujemo da ovaj projekat finansijski podrže Uprava FK “Sarajevo” te vlade KS i FBiH, kojima ćemo poslati dopis da se oko toga izjasne.

 Nedžad Ajnadžić, 27.05.2019.

I gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka obećao je tada pomoć u modernizaciji rekavši “da se za nastavak modernizacije stadiona u budžetu Gradske uprave može obezbijediti najviše 300.000 KM”.

Komentirajući situaciju oko (ne)ispunjavanja kriterija koje propisuje FIFA i UEFA Ajnadžić je, između ostalog, rekao sljedeće:

Tražimo partnera na tržištu kapitala. Ubrzo će biti objavljen javni poziv. Spremni smo uložiti još milion i 200.000 maraka u stadion. (…) No, ne mogu obećati da će utakmica između Bosne i Hercegovine i Italije biti odigrana na Koševu. (…) Za ovu situaciju krivac je Nogometni savez BiH. Spreman sam stadion dati za jednu marku, ako će se napraviti najmodernija arena u regiji.

 Nedžad Ajnadžić, 25.07.2019.

Shodno predizbornom obećanju, ali i svim kasnijim, te obzirom da radovi u okviru druge faze modernizacije stadiona nisu okončani u julu ove godine, prije evropskih utakmica, kako je ranije najavljeno, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS...

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ podrazumijevala je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske...


Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...