Neispunjeno

Modernizacija stadiona Koševo u skladu sa zahtjevima FIFA-e i UEFA-e i dalje na čekanju

Druga faza modernizacije stadiona “Asim Ferhatović Hase”, koja je trebala rezultirati ispunjavanjm kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, nije realizovana u skladu sa najavom općinskih vlasti, zbog čega će Fudbalski klub Sarajevo utakmicu trećeg pretkola Evropa lige, umjesto na domaćem terenu, ovaj meč odigrati na stadionu Bilino Polje u Zenici.

 

Podsjećamo, obnova stadiona Koševo bilo je jedno od predizbornih obećanja Nedžada Ajnadžića tokom kampanje za lokalne izbore 2016. godine, obzirom da je ovaj stadion vlasništvo Općine.

Ajnadžić je i nakon izbora rekao kako je “stadion u strukturi projekata koje je definirao u svom planu veoma visoki prioritet”.

Mi želimo stadion Koševo rekonstruirati u skladu sa zahtjevima FIFA-e i UEFA-e (svjetske i evropske nogometne asocijacije). Želimo infrastrukturalno urediti i dopuniti prostor oko stadiona i radimo na promicanju i, rekao bih, jednom aktivnom odnosu svih onih koji su zaduženi, a pogotovo Centar za sport i rekreaciju, da se pokrene procedura korekcije regulacionog plana kako bi se dopunili elementi koji su neophodni ovim arhitektonskim i rekonstruktivnim promjenama stadiona Koševo.

Nedžad Ajnadžić, 02.11.2016.

Nakon toga Ajnadžić je, krajem 2017. godine, ponovio svoja ranija obećanja.

Politika se mora odmaći od sporta i niko ne želi da se ona nalazi između Općine i FK Sarajevo. Koliko predano radimo da bi se pomoglo fudbalu u našoj državi, a prije svega mislim na FK Sarajevo, pokazuje i podatak da smo pokrenuli projekat modernizacije stadiona sa mrtve tačke. Mi ne tjeramo Sarajevo iz općine Centar. Naprotiv, mi želimo jak FK Sarajevo, ali i da reprezentaciju vratimo na Koševo.

Nedžad Ajnadžić, 16.12.2017.

Ajnadžić je tada rekao i da je obavljen “niz razgovora sa potencijalnim investitorima”, “obezbijeđen milion KM” koji će biti uložen u stadion, a sve “kako bi i igrači i navijači imali bolji ambijent”.

Na to nas obavezuju i stroga pravila FIFA-a i UEFA-e. Sa radovima krećemo čim vremenske prilike dozvole. Pored toga, sredstva za FK Sarajevo smo planirali i u budžetu za sljedeću godinu. Mi ćemo uvijek biti tu uz FK Sarajevo i vjerne navijače kluba, a politika neka ostane van zelenog terena.

Nedžad Ajnadžić, 16.12.2017.

Tokom 2018. godine realizovana je prva faza modernizacije stadiona “Asim Ferhatović Hase”, u okviru koje je “pojačana rasvjeta” na stadionu i uspostavljen i video nadzor.

Krajem maja ove godine, na inicijativu načelnika Ajnadžića održan je zajednički sastanak na kome su učestvovali predstavnici Gradske uprave, Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, FK “Sarajevo”, Javne ustanove “Centar za sport i rekreaciju”, te nadležnih općinskih službi. Nakon ovog sastanka najavljena je druga faza modernizacije stadiona Koševo i ispunjavanje kriterija koje propisuje FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, a što je podrazumjevalo obnovu travnjaka na stadionu sa ugrađenim grijanjem, instaliranje brojčanika na ulazu u stadion, obnovu novinarske lože te ugradnju čitače karata i preuređenje svlačionice. Prema prvim predračunima, za ispunjavanje ovih uslova potrebno je oko 1.700.000 KM.

Mi smo dosta posla uradili u prvoj fazi modernizacije stadiona na Koševu. Cijeli posao oko prikupljanja finansijskih sredstava i provođenje javnih nabavki moramo okončati do jula ove godine kada trebamo uvesti izvođače u posao. Do kraja maja ćemo znati sve finansijere ovih projekata kako bismo nastavili proceduru modernizacije na vrijeme. Također očekujemo da ovaj projekat finansijski podrže Uprava FK “Sarajevo” te vlade KS i FBiH, kojima ćemo poslati dopis da se oko toga izjasne.

Nedžad Ajnadžić, 27.05.2019.

I gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka obećao je tada pomoć u modernizaciji rekavši “da se za nastavak modernizacije stadiona u budžetu Gradske uprave može obezbijediti najviše 300.000 KM”.

Komentirajući situaciju oko (ne)ispunjavanja kriterija koje propisuje FIFA i UEFA Ajnadžić je, između ostalog, rekao sljedeće:

Tražimo partnera na tržištu kapitala. Ubrzo će biti objavljen javni poziv. Spremni smo uložiti još milion i 200.000 maraka u stadion. (…) No, ne mogu obećati da će utakmica između Bosne i Hercegovine i Italije biti odigrana na Koševu. (…) Za ovu situaciju krivac je Nogometni savez BiH. Spreman sam stadion dati za jednu marku, ako će se napraviti najmodernija arena u regiji.

Nedžad Ajnadžić, 25.07.2019.

Shodno predizbornom obećanju, ali i svim kasnijim, te obzirom da radovi u okviru druge faze modernizacije stadiona nisu okončani u julu ove godine, prije evropskih utakmica, kako je ranije najavljeno, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!