Analize

Minula sedmica na Istinomjeru: Neistina Šarovića, dosljednost Magazinovića i monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja Vlade Republike Srpske

Proteklu sedmicu na Istinomjeru obilježile su teme poput ispunjenosti uslova za kandidatski status, neistina u vezi s izlaznosti na netom održanim lokalnim izborima za gradonačelnika Prijedora, dosljednosti stavova i odnosa spram pregovora u vezi s Izbornim zakonom BiH, ali i ispunjenosti predizbornih obećanja nakon tri godine mandata, a koje su dale partije koje trenutno participiraju u Vladi Republike Srpske.

Tako smo u analizi pod naslovom “Gdje je BiH na putu za kandidatski status za članstvo u EU?”, a nakon izjave ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da je Bosna i Hercegovina “korak do članstva, odnosno do kandidatskog statusa u EU”, podsjetili na ono što jeste, ali i nije učinjeno kada se radi o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, ali i na izjave zvaničnika EU šta je potrebno da BiH ispuni kako bi Brisel ozbiljno razmatrao mogućnost da naša zemlja postane kanditat za članstvo. Kada će ostali prioriteti iz Mišljenja EK o zahtjevu za članstvo u EU biti ispunjeni, kada će se usvojiti reformski zakoni, odnosno kada će državni Parlament profunkcionisati u punom kapacitetu, u ovom je trenutku, kako smo zaključili, to još nepoznanica, kao što je i nepoznanica koliko BiH i kakvih “koraka” dijeli do kandidatskog statusa.

Analizirali smo i izjavu predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, datu u kontekstu prenosa nadležnosti, kojom prilikom se pozvao na govor bivšeg britanskog premijera Davida Camerona iz u januara 2013. godine.

Polovinom minule sedmice navršile su se i tri godine mandata aktuelne Vlade Republike Srpske, pri čemu je Istinomjer, u okviru svog monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja, utvrdio da su političke partije koje participiraju u radu Vlade Republike Srpske tokom tri godine mandata ispunile 17 od 149 obećanja koja je Istinomjer evidentirao tokom izborne kampanje za Opće izbore u BiH 2018. godine. U progresu je ispunjavanje 30 datih obećanja, a osim toga, započete su aktivnosti i na ispunjavanju 51 datog obećanja.

Kada je riječ o obećanjima Vlade Republike Srpske iz oblasti ekonomije, Istinomjer u ovom mandatu prati 81 obećanje, od kojeg je po jedno ocijenjeno kao neispunjeno, zaustavljeno i neutemeljeno u prvoj godini mandata. Vlada RS je ispunila šest obećanja iz ove oblasti – četiri u prvoj i dva u drugoj godini mandata. Jedno obećanje dobilo je ocjenu prekršeno u prvih 100 dana rada Vlade RS, a drugo je tu ocjenu dobilo za vrijeme druge godine mandata. U oblasti ekonomije, 19 obećanja dobilo je ocjenu u progresu, dok su na 34 započete aktivnosti na realizaciji. Vlada RS nije započela aktivnosti na realizaciji 17 obećanja.

Kada je riječ o obećanjima Vlade Republike Srpske iz oblasti socijalne politike, Istinomjer je zabilježio 23 obećanja, od čega su dva obećanja neispunjena već u prvoj godini mandata, dok su dva ispunjena sa zakašnjenjem, također u prvoj godini mandata. Pet obećanja je nezapočeto, dok su za osam obećanja zabilježene određene aktivnosti, te su ocijenjena kao započeta. Dva obećanja dobila su ocjenu u progresu, dok su četiri ispunjena, od čega su tri ispunjena tokom treće godine mandata, a jedno u toku druge godine mandata.

Istinomjer je neistinitom ocijenio izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, datu u kontekstu minulih prijevremenih lokalnih izbora za gradonačelnika Prijedora, u kojoj je, pored ostalog, ustvrdio da je ovoga puta izašlo “20.000 manje glasača u odnosu na prije godinu dana”, pri čemu smo utvrdili da je, u odnosu na Lokalne izbore 2020. godine, na prijevremene izbore u Prijedoru izašlo 10.339 birača manje.

Stav zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Saše Magazinovića (SDP BiH), koji je iznio 15.12.2021. godine, da pregovori o Izbornom zakonu BiH mogu biti nastavljeni tek nakon “deblokade institucija”, Istinomjer je ocijenio dosljednim, uzevši u obzir da je Magazinović u nekoliko navrata u protekla dva mjeseca iznosio iste ili slične stavove.

S obzirom na to da je rebalansom budžeta Zeničko-dobojskog kantona osiguran dio sredstava, te da je započela izgradnja škole u Goduši, Istinomjer je prošle sedmice najave resornog ministra Spahije Kozlića iz augusta 2020. godine s tim u vezi, ali i one iz 2021. godine, o izgradnji područne škole u ovom mjestu ocijenio ispunjenim.

Pored toga, Istinomjer je za dosad učinjeno na nabavci kamera za policijske službenike ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admiru Katici dao ocjenu radi se na tome, a u okviru Istinomjerovog monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja kako na lokalnom nivou, tako i entitetskom nivou, izdvojili smo jedan broj unutar kojih je napravljen određen napredak.

Jedno od takvih je i ohrabrivanje aktivizma i ideja svih građana/ki koji žele doprinijeti lokalnoj zajednici koje je dao načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, a koje je dobilo ocjenu započeto, dok je obećanje u vezi s godišnjim programom podrške održivom povratku na mjesta prijeratnog prebivališta u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, dato unutar Izbornog programa za mandatni period 2020 – 2024 “Nastavljamo zajedno” načelnika te općine Semira Efendića, nakon što su tokom prve godine mandata zabilježene značajne aktivnosti na njegovoj realizaciji, dobilo ocjenu u progresu.

Pored toga, a nakon što je 16.12.2021. godine svečano otvoren Centar za aktivno i zdravo starenje na Alipašinom Polju u općini Novi Grad Sarajevo, predizborno obećanje u vezi s izgradnjom novih prostorija Centra za zdravo starenje na Alipašinom Polju, koje je dao načelnik Efendić, dobilo je ocjenu ispunjeno.

Na kraju, obećanje koje je dao NDP tokom predizborne kampanje za Opće izbore 2018. godine, koje se odnosilo na uvođenje poreske discipline i jednaka pravila za sve, te na ukidanje privilegovanih statusa u vezi s tim na nivou entiteta Republika Srpska, dobilo je ocjenu u progresu, dok je obećanje SPRS-a, da će biti donesen zakon o socijalnom preduzetništvu, u potpunosti ispunjeno.

Podsjećamo, na nastavku 19. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), 1. decembra 2021. godine usvojen je Zakon o društvenom preduzetništvu Republike Srpske, kojim se uređuju pojam, ciljevi i načela grane ekonomije, kao i uslovi i postupak za sticanje statusa društvenog preduzeća.

U Zakonu o društvenom preduzetništvu Republike Srpske tretirano je i pitanje zapošljavanja kategorija lica koja se teže zapošljavaju dok im traje navedeni status, dok se društveno preduzetništvo opisuje kao “organizovana privredna djelatnost koja se zasniva na tržišnim principima, a radi ispunjavanja društvenih ciljeva, odnosno stvaranja mogućnosti za rješavanje socijalnih, zdravstvenih, kulturnih, ekonomskih, ekoloških ili drugih društvenih problema pojedinih grupa građana, uže ili šire zajednice, kao i sprečavanja nastajanja i otklanjanja posljedica društvene isključenosti i jačanja društvene solidarnosti i kohezije”.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!