Analize

Gdje je BiH na putu za kandidatski status za članstvo u EU?

Članstvo u Evropskoj uniji jedan je od strateških ciljeva naše zemlje, oko kojeg postoji puni politički konsenzus. Međutim, kada je riječ o uslovima koje je potrebno ispuniti iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU, od 14 prioriteta, samo je jedan u potpunosti ispunjen.

Foto: Euinfo.ba

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, gostujući u programu O Kanala, govorila je, između ostalog, o nizu sastanaka širom EU, ali i u Velikoj Britaniji, na kojima je naglašeno da je EU perspektiva budućnost BiH.

Mi smo korak do članstva, odnosno do kandidatskog statusa u EU, vrlo blizu smo naših projekata koji se tiču NATO-a i mislim da je to jedini način da se sačuva momentum koji je ova zemlja do sada imala i ostvarila i u tom smislu imamo punu podršku svih mojih sagovornika, odnosno ljudi s kojima sam se ovih dana susretala.

Bisera Turković, 15.12.2021.

Krajem novembra 2019. godine, objavljeno je Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. U dijelu “Zaključci i preporuke”, navedeno je 14 prioriteta, podijeljenih u tri grupe, i to; “Demokratija/Funkcionisanje”, “Vladavina prava” i “Osnovna prava”. Povodom dvije godine predstavljanja navedenog dokumenta, Istinomjer je objavio analizu “Dvije godine od Mišljenja EK – godine koje su pojela ‘mišljenja o Mišljenju’”.

Nakon više od dvije godine od predstavljanja 14 prioriteta, domaći politički akteri/ke u potpunosti su ispunili/e jedan, i to onaj pod rednim brojem tri: “Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje”. Ovaj odbor je formiran 7. jula 2020. godine, a ubrzo zatim je usvojen i njegov poslovnik o radu. Od ostalih 13 prioriteta, pojedini su djelomično ispunjeni, uključujući prvi, jer su 20. decembra 2020. godine održani lokalni izbori u Mostaru, zatim deseti, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH u oktobru 2019. godine ukinuo odredbu Ustava RS, koja se odnosi na smrtnu kaznu, te jedanaesti prioritet, nakon što je Brčko distrikt tokom 2020. godine usvojio novi zakon o slobodi okupljanja, koji je u potpunosti usklađen s evropskim standardima. Također, tu je i realizacija posljednjeg prioriteta, koji se tiče reforme javne uprave, jer je Vijeće ministara BiH 2020. godine donijelo Odluku o usvajanju Akcijskog plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizirani ciljevi i mjere definirani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine.

Podsjećamo, ministrica Turković je slične izjave, da je BiH spremna za kandidatski status, imala i sredinom oktobra ove godine, kada se susrela sa ministrom vanjskih poslova Slovenije Anžeom Logarom, pa je tada Istinomjer navedene izjave ministrice Turković ocijenio neutemeljenim.

Da kandidatski status BiH za članstvo u EU do kraja ove godine nije moguć, početkom maja 2021. godine kazao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler – “zato što ništa od obećanja nije ostvareno”:

Od septembra na ovamo, nakon posjete Predsjedništva Briselu, ništa se nije desilo. Priča o kandidatskom statusu, ja mogu reći sada da to može biti do kraja godine, ali kako stvari stoje, mislim da nije moguće. Vrlo otvoreno govorim, zato što ništa od obećanja nije ostvareno. (…) Ja ću ponoviti; ovom dinamikom kakva jeste neće moći se ostvariti kandidatski status do kraja godine. Tu poruku je prenio i komesar Varhelyi, vrlo jasno je rekao: u vašim rukama je sve. 22. juna imamo sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i vrlo jasno je rečeno: Nemojte doći praznih ruku. Poruka je vrlo jasna; morate ubrzati dinamiku, inače, nema ništa besplatno. Zadaci su tu i trebaju se rješavati.

Johann Sattler, 7.5.2021.

Nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliverom Várhelyijem, član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović kazao je da je 2020. godine na stolu bilo samo nekoliko reformskih zakona koje je potrebno usvojiti u državnom Parlamentu kako bi BiH dobila kandidatski status.

Prošle godine u oktobru u Briselu imali smo sastanak s komesarom za proširenje i tom prilikom je od BiH traženo da usvoji samo nekoliko reformi u vezi s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem, javnim nabavkama i sukobom interesa i rečeno je da će BiH dobiti kandidatski status sredinom ove godine. Nažalost, to se nije desilo zbog svega što poduzima Milorad Dodik.

Šefik Džaferović, 24.11.2021.

Podsjećamo, zakonska rješenja u vezi sa VSTV-om, javnim nabavkama i sukobom interesa još uvijek nisu usvojena u državnom Parlamentu.

Šef EU delegacije u BiH Johann Sattler je početkom oktobra 2021. godine naglasio da je potrebno usvojiti navedena zakonska rješenja na putu ka kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU.

Imali smo tri člana Predsjedništva BiH prije godinu dana u Briselu i jasno im je rečeno da je put prema kandidatskom status otvoren. Ali moraju usvojiti tri propisa koji oni još nisu uradili. Mi svoju zadaću radimo, ali izostaju djela domaćih političara. To je žalosna činjenica jer građani žele da ova zemlja bude u EU.

Johann Sattler, 1.10.2021.

Na kraju treba podsjetiti da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i član Kolegija Doma naroda BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, najavili da će BiH do kraja 2021. godine dobiti status kandidata za članstvo u EU, o čemu je Istinomjer ranije pisao.

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, na pitanje novinara N1 “da li će dići ruke od nas ukoliko BiH ubrzo ne dobije kandidatski status”, odgovorio je:

Ne. Mi smo dali obećanje narodu ove zemlje. Ne političarima, nego građanima. I nastavit ćemo pomagati narodu Bosne i Hercegovine.

Gabriel Escobar 7.12.2021.

Kada će ostali prioriteti iz Mišljenja EK o zahtjevu za članstvo u EU biti ispunjeni, te kada će se usvojiti reformski zakoni, odnosno kada će državni Parlament profunkcionisati u punom kapacitetu, u ovom je trenutku to još nepoznanica, kao što je i nepoznanica koliko BiH i kakvih “koraka” dijeli do kandidatskog statusa.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!