Analize

Minula sedmica na Istinomjeru: Neistine o američkim sankcijama i novi popis koji “nije prioritet”

U sedmici koja je iza nas iznesene su neistinite tvrdnje u vezi sa sankcijama političkim zvaničnicima koje je uvela vašingtonska administracija, a analizirali smo i procese rekonstrukcija vlada u pojedinim kantonima te skrenuli pažnju na činjenicu da novi popis stanovništva u našoj zemlji “nije tema koja je u ovom trenutku prioritet” vlastima u BiH.

Ilustracija: Istinomjer

U kontekstu sankcija koje je u proteklih nekoliko godina State Department SAD-a uvodio pojedinim političkim funkcionerima u BiH, neistinitu tvrdnju iznijela je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić (SNSD). Nakon što je Vulić ustvrdila da Milorad Dodik “nema američke sankcije, već sankcije ambasadora SAD-a u BiH”, Istinomjer je podsjetio na činjenicu da su sankcije Dodiku uvele SAD na osnovu uredbi koje su donosili predsjednici SAD-a zbog opstruisanja u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i koruptivnih aktivnosti te kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

Druga neistinita tvrdnja u tom smislu bila je ona predsjednice PDA i zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elzine Pirić, koja je izjavila da bivši predsjednik PDA Mirsad Kukić “nije ni na kakvoj crnoj listi” te da je njemu “uveden vizni režim”. State Department SAD-a je 5.1.2022. godine uvrstio na listu sankcija tadašnjeg zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsad Kukića, a kao restriktivna mjera koja je stupila na snagu ovom uredbom Kukiću je određena zabrana ulaska u SAD.

Kada se radi o ocjeni istinitosti tvrdnji, pažnju Istinomjera privukla je i izjava predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirze Selimbegovića koji je ustvrdio da općina Novi Grad bilježi pozitivan trend po pitanju broja stanovnika, kao i broja novorođene djece.

Uzevši u obzir činjenicu da je procijenjeni broj stanovnika u općini Novi Grad Sarajevo porastao u 2022. godini, ali da je manji nego 2020. godine, odnosno da je već četiri uzastopne godine broj umrlih u općini veći od broja novorođenih, Selimbegovićevu tvrdnju ocijenili smo kao većim dijelom neistinitu.

U analizi Ko s kim nije htio, ali je ipak formirao vlast? skrenuli smo pažnju na ranije izjave lidera bh. političkih stranka da neće ulaziti u koalicije s određenim političkim strankama, ali i posljednje primjere njihove nedosljednosti u tom smislu u okviru procesa formiranja izvršne vlasti u Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, ali i Zeničko-dobojskom kantonu.

S obzirom na to da je posljednji popis u BiH proveden prije više od deset godina, analizirali smo i posljednje javne istupe pojedinih visokih entitetskih i državnih zvaničnika, iz kojih je jasno da nema aktivnosti u pravcu organizovanja narednog popisa. U kontekstu evropskih integracija naše zemlje, skrenuli smo pažnju na to da zvanični dokumenti Evropske unije pozivaju BiH da provede novi popis te postavili pitanje da li je i koliko moguće otvoriti pregovarački proces sa zemljom koja ne zna ni koliko stanovnika trenutno u njoj živi, kao ni ostale bitne parametre koji se dobijaju putem popisa.

Povodom tvrdnje delegatkinje u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednice SDA Aide Obuća da je u federalnom budžetu došlo do smanjenja koda samo potpredsjedniku iz reda bošnjačkog naroda, u analizi Koliko su tačne informacije u federalnom budžetu? predstavili smo dostupne podatke u vezi s tim te uputili na posljednje revizorske izvještaje Ministarstva finansija i ureda predsjednice i potpredsjednika FBiH, kao i ustavnu legislativu Federacije Bosne i Hercegovine.

U sedmici koja je iza nas neispunjenim smo ocijenili niz obećanja koja je dao predsjednik RS Milorad Dodik da će krajem oktobra ili početka novembra ove godine imati sastanak s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Neispunjeno je ostalo i obećanje šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH Asmira Mujanovića dato krajem avgusta ove godine da će u roku 90 dana nakon potpisivanja ugovora dva digitalna RTG aparata za potrebe JZU Zdravstveni centar Brčko biti u funkciji.

S druge strane, nakon što je u junu ove godine najavio da će rekonstrukcija sportske plohe ispred OŠ “Hašim Spahić” biti završena do jeseni, obećanje načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića (SDA) dobilo je ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem, s obzirom na to da je realizacija ovog projekta okončana 15.11.2023. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!