Većim dijelom neistina

Novi Grad Sarajevo ne bilježi pozitivan trend novorođene djece

Gost programa TVSA 6. decembra 2023. godine bio je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović koji je, pored ostalog, govorio o demografskim statistikama ove lokalne zajednice.

Screenshot: TVSA

Selimbegović je izjavio da općina Novi Grad bilježi pozitivan trend po pitanju broja stanovnika, kao i broja novorođene djece:

Meni je drago da kažem da mi se možemo pohvaliti tim da kao općina Novi Grad Sarajevo smo jedna od rijetkih općina koja bilježi pozitivan trend kada je u pitanju i broj stanovnika i broj novorođene djece.

Mirza Selimbegović, 6.12.2023.

U provjeri Selimbegovićeve tvrdnje konsultovali smo podatke Federalnog zavoda za statistiku iz posljednjeg godišnjeg statističkog biltena, u kojem je predstavljen procijenjeni broj stanovnika općina u Federaciji BiH u posljednjih pet godina, kao i stope nataliteta, mortaliteta i prirodnog priraštaja.

Kada je u pitanju općina Novi Grad Sarajevo, procijenjeni broj stanovnika u 2022. godini iznosio je 122.614, što je više u odnosu na godinu ranije (122.390), ali manje nego 2020. godine, kada je zabilježen 122.751 stanovnik.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, općinu Novi Grad naseljavalo je 118.553 stanovnika.

Izvor: Federalni zavod za statistiku

Također, suprotno Selimbegovićevoj konstataciji, u općini Novi Grad Sarajevo u 2022. godini ostvaren je najmanji broj novorođenih u posljednjih pet godina (1.098), dok je već četiri uzastopne godine broj umrlih veći od broja novorođenih.

Izvor: Federalni zavod za statistiku

U 2022. godini pozitivan prirodni priraštaj (veći broj novorođenih od umrlih) u Kantonu Sarajevo imale su općine Ilidža (+48), Vogošća (+66) i Ilijaš (+67).

Budući da je procijenjeni broj stanovnika u općini Novi Grad Sarajevo porastao u 2022. godini, ali je manji nego 2020. godine, odnosno da je već četiri uzastopne godine broj umrlih u općini veći od broja novorođenih, tvrdnje Mirze Selimbegovića da općina Novi Grad Sarajevo bilježi “pozitivan trend kada je u pitanju i broj stanovnika i broj novorođene djece” Istinomjer ocjenjuje kao većim dijelom neistinite.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!