Analize

Koliko su tačne informacije u federalnom budžetu?

Gostujući u emisiji “Plenum” 13.11.2023. godine, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednica SDA Aida Obuća govorila je o tome kako su bitni zakoni u tom domu izglasani skupa s opozicijom, jer predstavnici te stranke neće biti “opozicija građanima”.

Obuća je isto tako navela da neće dozvoliti izglasavanje zakona koji će nanijeti štetu bošnjačkom narodu. Na pitanje kada se to desilo, potpredsjednica SDA je kao primjer navela federalni budžet.

Jednu ću činjenicu samo reći. U federalnom budžetu došlo je do smanjenja koda samo potpredsjedniku iz reda bošnjačkog naroda.

Aida Obuća, 13.11.2023.

Krajem oktobra 2023. godine usvojen je rebalans budžeta Federacije BiH za 2023. godinu, koji je veći za 211,7 miliona KM.

Budžet je povećan uredima predsjednice i potpredsjednika FBiH. Ekonomski kodovi identični su u budžetima oba potpredsjednika Federacije BiH i nisu se mijenjali unazad najmanje četiri godine, koliko smo provjerili.

Ni na jednom ekonomskom kodu nije zabilježeno smanjenje izdvajanja.

Budžet Ureda predsjednice FBiH Lidije Bradare (razdjel 11 glava 1101) povećan je za 260.000, Ureda potpredsjednika FBiH Refika Lende (razdjel 11 glava 1102) povećan je za 50.031 KM, dok je Uredu potpredsjednika Igora Stojanovića budžet veći za 80.000 KM. Ukupno je za ova tri ureda u budžetu izdvojeno više od 3,5 miliona KM.

Od delegatkinje Obuća zatražili smo pojašnjenje na kakvo smanjenje kodova se referisala u svom gostovanju.

U svom odgovoru Aida Obuća većim je dijelom citirala amandman koji je na izmjene budžeta uložila bivša potpredsjednica, a trenutna zastupnica u Predstavničkom domu FBiH Melika Mahmutbegović. Tu se, između ostalog, navodi:

Kabinet potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog naroda, na osnovu akta, “Budžetske instrukcije za izradu lzmjena i dopuna Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu informacija/odgovor” uputio je Zahtjev Federalnom ministarstvu finansija zajedno sa zahtjevom druga dva kabineta.

Predmetnim zahtjevom Kabinet potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je ukupni iznos od BAM 235.000 sa ciljem usklađivanja sa sredstvima Kabineta predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i radi normalnog funkcionisanja Kabineta.

Aida Obuća, 17.11.2023.

Ove tvrdnje nisu se poklapale s budžetom, odnosno kolonom u kojoj su navedeni zahtjevi budžetskih korisnika. Tu stoji da je ured Refika Lende tražio 60.000 KM, a dobio 50.031 KM. Prema podacima iz budžeta, Lendin ured nije dobio povećanje za “Izdatke za materijal, sitni inventar i usluge”. Na tom ekonomskom kodu zatraženo je povećanje od oko 15.000 KM, a odobreno je 5.000 KM, koliko je za istu namjenu povećan budžet Uredu predsjednice i drugog potredsjednika.

Kako bismo provjerili tvrdnje o većem iznosu nego što je prikazano u koloni zahtjeva budžetskih korisnika, kontaktirali smo Ministarstvo finansija FBiH konkretnim pitanjem: da li je Federalnom ministarstvu finansija upućen zahtjev za povećanjem 235.000 KM na glavi 1102 i ako jeste, zašto to nije navedeno u koloni “Zahtjevi budžetskih korisnika”?

Nakon više poziva, dvije sedmice kasnije dobili smo odgovor u kojem je naveden iznos budžeta Ureda potpredsjednika FBiH Refika Lende – ono što se može pročitati u samom javno dostupnom budžetu.

Konkretno, za razdjel 11, glava 1102, Kabinet potpredsjednika iz bošnjačkog naroda, planirana su finansijska sredstva za podmirenje rashoda po osnovu plaća, naknada i doprinosa za broj zaposlenih odobren Budžetom FBiH za 2023. godinu, kao i finansijska sredstva za izdatke, materijal, sitni inventar i usluge, tekuće transfere i izdatke za nabavku stalnih sredstava u ukupnom iznosu od 1.017.850 KM.

Federalno ministarstvo finansija, 29.11.2023.

Obratili smo se i Uredu potpredsjednika Refika Lende molbom da nam dostave zahtjev kojim su tražili iznos od 235.000 KM.

Telefonski nam se javio šef Kabineta potpredsjednika FBiH Erdal Selmanović koji je pojasnio da nema pisanog traga te da je iz Ministarstva finansija usmeno rečeno da će budžetsku liniju otključati na 60 hiljada KM.

Naš prvi zahtjev za rebalans budžeta iznosio je 235.000 KM. Iz Ministarstva finansija su nam usmeno rekli da će našu budžetsku liniju “otključati” za 60.000 KM. Naša budžetska linija je otključana na 60.000, što smo i uredno ispoštovali, da bi na kraju i taj iznos bio umanjen na 50.000 KM.

Erdal Selmanović, 30.11.2023.

Selmanović je potcrtao da je ovu izjavu spreman dati i pred televizijskim kamerama.

Ovo su rijetki slučajevi kada na naslovno pitanje ne možemo odgovoriti. Nemamo nikakav pisani trag koji bi potvrdio tvrdnje Ureda potpredsjednika FBiH, a Ministarstvo finansija u svom odgovoru nije dalo nikakav odgovor koji bi potvrdio ili opovrgnuo tvrdnju.

Činjenica je da su sva tri ureda rebalansom dobila veći budžet – nešto više od 3,5 miliona KM.

Umjesto zaključka, možemo vas uputiti na posljednje revizorske izvještaje Ministarstva finansija i Ureda predsjednice i potpredsjednika FBiH, kao i na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, koji u članu 7. propisuje nadležnosti predsjednice FBiH i potpredsjednika FBiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!