Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum ne poznaju termin “suvereni narodi”

Tokom svog nedavnog gostovanja na jednom od javnih emitera u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik između ostalog ustvrdio je da je Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 3 rekao da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda”.

Tokom svog nedavnog gostovanja na jednom od javnih emitera u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik između ostalog je ustvrdio da je Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 3. rekao da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda”.

Milorad Dodik, 01.09.2018.

Ustav BiH, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom članu 3. kaže:

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.”

Osim što se u ovom članu ne spominju, kako Dodik tvrdi “tri suverena naroda”, termin “suvereni narodi” ne postoji kako u Ustavu Bosne i Hercegovine, tako ni u cjelokupnom tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada je u pitanju kontekst u kojem se govori o narodima ali i građanima, u Preambuli Ustava Bosne i Hercegovine između ostalog stoji da “… Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine…”

Obzirom da Ustav Bosne i Hercegovine, pa tako i njegov član 3. ne sadrže termin “tri suverena naroda”, izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Borba protiv sistemske korupcije i nepotizma u javnim preduzećima KS

Nakon što je tzv. šestorka formirala Vladu Kantona Sarajevo (KS), krajem prošle godine, kao jedan od glavnih prioriteta...

Fond za podršku mladim ljudima do 35 godina

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najavio da je niz mjera koje će Republika Srpska poduzeti kako bi se stimulisao ostanak mladih i njihov povratak u zemlju. Pomoći ćemo oko stanova, prvih...


Izletište Smetovi bi trebalo dobiti novi izgled sredinom jula

Popularno zeničko izletište Smetovi trebalo bi uskoro dobiti novi izgled zahvaljujući projektu "Rekonstrukcija i uređenje izletišta Smetovi" koji je inicirala Služba za privredu i upravljanje...