Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum ne poznaju termin “suvereni narodi”

Tokom svog nedavnog gostovanja na jednom od javnih emitera u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik između ostalog ustvrdio je da je Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 3 rekao da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda”.

Tokom svog nedavnog gostovanja na jednom od javnih emitera u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik između ostalog je ustvrdio da je Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 3. rekao da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda”.

Milorad Dodik, 01.09.2018.

Ustav BiH, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom članu 3. kaže:

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.”

Osim što se u ovom članu ne spominju, kako Dodik tvrdi “tri suverena naroda”, termin “suvereni narodi” ne postoji kako u Ustavu Bosne i Hercegovine, tako ni u cjelokupnom tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada je u pitanju kontekst u kojem se govori o narodima ali i građanima, u Preambuli Ustava Bosne i Hercegovine između ostalog stoji da “… Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine…”

Obzirom da Ustav Bosne i Hercegovine, pa tako i njegov član 3. ne sadrže termin “tri suverena naroda”, izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(istinomjer.ba)

 

Šukalo dosljedan po pitanju “bijelog hljeba”

Krajem 2016. godine Narodna skupština Republike Srpske odbila je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u...

SDA i 300.000 glasova

Obzirom da je još uvijek u toku formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini i dogovaranje koalicija na svim nivoima, i dalje svjedočimo raznim izjavama na ovu temu, u prvom redu funkcionera Stranke...


Budžet i uštede: Dvostruki aršini Vlade RS

Kako je ranije i najavila, još uvijek aktuelna predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, budžet za narednu godinu nešto je manji u odnosu na prošlogodišnji i iznosit će oko 3,2...