Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum ne poznaju termin “suvereni narodi”

Tokom svog nedavnog gostovanja na jednom od javnih emitera u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik između ostalog ustvrdio je da je Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 3 rekao da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda”.

Tokom svog nedavnog gostovanja na jednom od javnih emitera u Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik između ostalog je ustvrdio da je Ustav Bosne i Hercegovine u svom članu 3. rekao da je “BiH sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda”.

Milorad Dodik, 01.09.2018.

Ustav BiH, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom članu 3. kaže:

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.”

Osim što se u ovom članu ne spominju, kako Dodik tvrdi “tri suverena naroda”, termin “suvereni narodi” ne postoji kako u Ustavu Bosne i Hercegovine, tako ni u cjelokupnom tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada je u pitanju kontekst u kojem se govori o narodima ali i građanima, u Preambuli Ustava Bosne i Hercegovine između ostalog stoji da “… Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine…”

Obzirom da Ustav Bosne i Hercegovine, pa tako i njegov član 3. ne sadrže termin “tri suverena naroda”, izjavu predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Izgubljen u prevodu

Svoje obraćanje na Desetoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, član Predsjedništva BiH, Milorad...

NS RS nije donijela “odluku o povlačenju srpskih sudija iz Ustavnog suda BiH”

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik 12. 02. 2020. godine pored ostalog najavio je i da će na posebnoj sjednici Narodne skupšine Republike Srpske (NS RS) ovo zakonodavno...


Okončana prva faza izgradnje sportske dvorane u Rogatici

Iako radovi na izgradnji sportske dvorane u Rogatici nisu započeli na proljeće, kako je to prvobitno najavljeno u decembru 2018. godine, prva faza izgradnje pomenute dvorane započela je tokom avgusta...