Nedosljedno

Mektić se malo drži, malo ne drži “zaključaka NS RS-a na kojima je insistirao SNSD”

Nakon što je Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH), Snježana Novaković Bursać 25. 02. 2020. godine uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH, o čemu je Istinomjer imao priliku pisati, Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH 14. 05. 2020. godine nije utvrdila njegovu usaglašenost sa Ustavom BiH, niti je podržala principe pomenutog prijedloga.

Komisija koju čine Alma Čolo, Nikola Lovrinović, Obren Petrović, Zlatan Begić, Borjana Krišto, Dragan Mektić, Nermin Nikšić, Nebojša Radmanović i Safet Softi glasala je sa četiri glasa “za” i četiri “protiv”, dok je Dragan Mektić bio “suzdržan”.

Obrazlažući svoj stav i razloge zbog kojih je ostao “suzdržan” prilikom glasanja, Mektić se pozvao na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o, kako je rekao, “neusvajanju bilo kakvih odluka na nivou institucija BiH”, dodajući da ga je “iznenadio SNSD”:

Postoje zaključci NSRS-a na kojima je insistirao SNSD o neusvajanju bilo kakvih odluka na nivou institucija BiH, a sada vidim da su glasali o svim odlukama, a ja sam se držao zaključaka NSRS-a.

Dragan Mektić, 14. maj 2020.

Međutim, uvidom u rad i tok 7. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održane 11. 03. 2020. godine, Istinomjer je utvrdio da je Mektić učestvovao u predlaganju tačaka dnevnog reda kao i donošenju odluka tog zakonodavnog tijela.

Naime, na pomenutoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH upravo je Mektić bio predlagač Prijedloga odluke o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije BiH, te je i svojim glasom “za”, podržao navedeni Prijedlog.

Ovim Istinomjer stav Dragana Mektića po pitanju poštivanja, kako je naveo, “zaključaka NSRS-a na kojima je insistirao SNSD o neusvajanju bilo kakvih odluka na nivou institucija BiH”, ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!