Ispunjeno

SNSD i HDZ BiH u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Najavljujući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske koja je održana 17. 02. 2020. godine sa jednom tačkom dnevnog reda, “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH – prijedlog predsjednika Republike Srpske”, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je i da će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Već u toku iduće sedmice ili one nakon nje, SNSD i HDZ BiH će predati u Parlament BiH prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH”, izjavio je tim povodom pored ostalog Dodik te dodao:

Vjerujem da ćemo to učinit zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, i ići ćemo na Parlament.

Milorad Dodik, 16. februara 2020.

Podsjećamo, na svojoj 117. plenarnoj sjednici održanoj 07. 02. 2020. godine, Ustavni sud BiH pored ostalog je odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Kako se navodi, Ustavni sud BiH “je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine”.

Samo par dana nakon pomenute Dodikove najave, javnosti je predočen Prijedlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH koji će, kako se navodi, u Parlamentarnu skupštinu BiH uputiti parlamentarci iz Republike Srpske.

S tim u vezi, Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Snježana Novaković Bursać izjavila je da bi se prijedlog zakona mogao naći u proceduri već za nekoliko dana, te navela da su sa predstavnicima HDZ-a BiH ranije usaglašeni principi ovog zakona.

Ovaj zakon ne treba miješati sa potrebom donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH jer on definiše samo odlazak stranih sudija i imenovanje domaćih sudija umjesto njih.

Snježana Novaković Bursać, 19. februar 2020.

U skladu sa najavama, Bursaćeva je 25. 02. 2020. godine obavijestila javnost da je pomenuti prijedlog zakona upućen u proceduru:

Predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Snježana Novaković Bursać, 25. februar 2020.

Ovim Istinomjer obećanju Milorada Dodika da će Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH biti upućen u parlamentarnu proceduru daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!