Dosljedno

Magazinović traži ukidanje jubilarnih nagrada političarima

Početkom novembra 2020. godine zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) i funkcioner SDP-a BiH Saša Magazinović uputio je u hitnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH.

Predloženim izmjenama u potpunosti bi se ukinula opcija primanja jubilarne nagrade koju političari/ke u Bosni i Hercegovini već godinama primaju, a istovremeno je isti prijedlog u hitnu proceduru u Domu naroda PS BiH uputio i Magazinovićev stranački kolega i delegat u Domu naroda PS BiH Denis Bećirović.

“To je utvrđeno zakonom i duži niz godina je na snazi. Neki zastupnici su dobijali te nagrade, neki su ih se odricali. Bećirović i ja smo i u prošlom mandatu pokretali ovo pitanje, ali su izbori to spriječili. Predložili smo izmjene dva zakona, između ostalog, i Zakona o radu, odakle se i crpi mogućnost jubilarnih nagrada”, istakao je Magazinović 5. 11. 2020. godine u razgovoru za portal Klix.

U decembru je Magazinović obavijestio javnost da mu je isplaćena jubilarna nagrada u iznosu od 879 KM, u skladu sa postojećim zakonom, te da je istu donirao.

Predlagač sam zakona kojim se ukidaju “jubilarne nagrade” političarima. O tome će se glasati u srijedu. U međuvremenu sam obaviješten da je Administrativna komisija danas donijela odluku da mi se isplati ova “nagrada” u iznosu 879 KM, u skladu sa postojećim zakonom. Zbog svega što se dešavalo u zadnje vrijeme, nisam imao dilemu kako i gdje ovaj novac donirati. Cijeli iznos je uplaćen Memorijalnom centru Srebrenica. Mogao sam ga se odreći i vratiti u budžet, ali sam imao potrebu da bude ovako.

Saša Magazinović, 7. 12. 2020.

Dva dana kasnije, 9. 12. 2020. godine, Predstavnički dom PS BiH odgodio je raspravu o Magazinovićevoj inicijativi o ukidanju jubilarnih nagrada zvaničnicima zbog nepostojanja entitetske većine. Naime, za ovu inicijativu glasalo je 15 zastupnika/ca, 10 zastupnika/ca bilo je protiv, a sedam je bilo suzdržano. Zaključeno je da, iako postoji opća većina za donošenje ove odluke, ne postoji entitetska, s obzirom na nedovoljan broj glasova zastupnika/ca koji dolaze iz entiteta Republika Srpska.

Na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućen je Zahtjev poslanika Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Doma, upućen je i Zahtjev poslanika Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Saopćenje, Predstavnički dom PS BiH, 9. 12. 2020.

Saša Magazinović se prije glasanja o pomenutoj inicijativi obratio zastupnicima u ovoj instituciji i još jednom pozvao na ukidanje jubilarnih nagrada.

Ljudi, imamo velike plate. Imamo značajne privilegije. Nije uredu da imamo pravo i da uzimamo jubilarne nagrade. Nije moralno, nije ljudski, pohlepno je. Ako nekome nešto znači tih 800 ili 900 maraka, neka kaže, skupićemo i daćemo mu taj novac, ali vas pozivam da ukinemo ovo i pokažemo na bar simboličan način da politika može imati i ljudsko lice.

Saša Magazinović, 9. 12. 2020.

Magazinović je videoisječak svog obraćanja podijelio i na Facebook profilu uz komentar:

Moje najkraće obrazloženje zakona ikada. Ljudska molba da ukinemo jubilarne nagrade političarima. Nedovoljno da danas zakon bude usvojen. Glasamo opet naredni put. Nekim ljudima ipak obraz ima cijenu. Nisku.

Saša Magazinović, 9. 12. 2020.

S obzirom na činjenicu da je već nekoliko puta isticao svoj stav kada je u pitanju ukidanje jubilarnih nagrada političarima, kao i da se odrekao pomenute nagrade doniranjem cijelog iznosa, Istinomjer će stav Saše Magazinovića po tom pitanju ocijeniti dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!