Dosljedno

Magazinović odlučan u borbi protiv odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Zelenog kluba, Saša Magazinović uputio je u ponedeljak, 22. jula 2019. godine otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH u vezi moguće izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori što je samo jedna u nizu aktivnosti koje je poduzeo u toku ove godine kako bi izrazio protivljenje izgradnji ovog odlagališta.

Još od 1999. godine Trgovska gora se spominje kao moguća lokacija odlaganja nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, a tek u proteklih nekoliko godina bh. vlasti su počele poduzimati određene korake kako bi spriječile takve tendencije hrvatskih vlasti s obzirom da se radi o krajnje “nepovoljnoj lokaciji” sa “geološkog i populacijskog i aspekta zaštite prirode i pejzaža”.

S tim u vezi, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članovi Zelenog kluba, Saša Magazinović i Jasmin Emrić u martu 2019. godine najavili su održavanje međunarodne konferencije o ovoj temi i tom prilikom su poručili da je potrebno “vrlo jasno reći “ne” odlagalištu radioaktivnog i nuklearnog otpada na granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, na lokaciji Trgovska gora”.

Nekoliko dana kasnije Magazinović je otvorio međunarodnu konferenciju “Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore” i tom prilikom je pozdravio odluku Predsjedništva BiH koje je od Republike Hrvatske tražilo da promijeni lokaciju za odlaganje nuklearnog otpada.

Mi želimo dobrosusjedske odnose, ali imamo veliki problem. Hrvatska želi da odlaže nuklearni otpad 100 metara od granice. Žao nam je što Hrvatska nije prihvatila ponudu Slovenije da odlaže otpad tamo, smatrajući to preskupim projektom.

Saša Magazinović, 25.03.2019.

U aprilu 2019. godine, Magazinović je uputio pismo članovima Predsjedništva BiH, te je pozvao “nadležene institucije BiH da pristupe formiranju pravnog i ekspertnog tima koji će izvršiti pripremu scenarija za pravne i institucionalne postupke, ukoliko Republika Hrvatska i dalje bude ignorirala i zanemarivala usvojene i prezentirane stavove kroz Rezoluciju Parlamentarne skupštine BiH i zaključke Predsjedništva BiH”.

Nešto kasnije, Saša Magazinović je uputio još jedno pismo u kojem se obratio Evropskom parlamentu, te je pozvao parlamentarce da se priključe “rješavanju ovog velikog problema”.

Smatramo da odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada nastalog radom nuklearne elektrane Krško (Slovenija), na lokaciji Trgovske gore, nekoliko stotina metara od granice s BiH, jednako toliko udaljeno i od područja odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, te manje od tri kilometra od središta općine Bosanski Novi/Novi Grad u BiH, ne ispunjava ni minimalne uvjete, te da nije u skladu s međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima. Zbog blizine granice s BiH i njenog geografskog položaja predmetna lokacija imat će najveći negativni utjecaj na stanovništvo i životnu sredinu u BiH.

Saša Magazinović, 09.04.2019.

Magazinović je aktivnosti u vezi protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori nastavio i u maju ove godine tokom posjete Sloveniji, a u julu 2019. godine ponovo je uputio otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH, te je pozvao članove Predsjedništva BiH da “preuzmu liderstvo u rješavanju ovog problema”.

U ime Zelenog kluba još jednom se zahvaljujem Predsjedništvu BiH na jednoglasno usvojenim zaključcima po pitanju sprječavanja namjere da se nuklearni i radioaktivni otpad odlaže i skladišti u “našem dvorištu”, te Vas molim da se angažujete na njihovoj realizaciji, ali i da iskoriste svoj lični i politički kapacitet kako bi ujedinili sve raspoložive snage u zajedničkoj borbi za interese naših građana i naše države. Vjerujem da je sada, iz više razloga, pravi trenutak za to, a da je ova tema od izuzetnog značaja prava prilika da pokažemo da se u Bosni i Hercegovini može voditi drugačija politika od ove koja danas dominira.

 

Saša Magazinović, 22.07.2019.

S obzirom na sve pomenute aktivnosti koje je poduzeo tokom 2018. godine, te istrajnost u protivljenju izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, Saša Magazinović od Istinomjera dobija ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!