Neispunjeno

Elektronski dnevnici i dalje na čekanju

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS (MONKS), u prošloj školskoj godini, realizovalo pilot projekat uvođenja elektronskih dnevnika u 10 osnovnih škola na području KS, resorni ministar Elvir Kazazović izjavio je da će elektronski dnevnici, od septembra ove godine, biti obavezni u svim osnovnim školama u KS. Međutim, to se nije desilo, a kao razlog je navedena tehnička neizvodljivost, obzirom da škole nemaju odgovarajuću opremu.

Podsjećamo, ministar Kazazović je krajem prošle godine najavio da, počevši od septembra ove godine, pisani dnevnik neće više biti u upotrebi u sarajevskim školama.

Za nabavku opreme za realizaciju projekta Elektronski dnevnik planirano je 1.100.000 KM. Namjera je da od nove školske godine prestane uporedno vođenje elektronskog i pisanog dnevnika, te će se preći na elektronski.

Elvir Kazazović, 06.12.2017.

I tokom godišnje press konferencije Ministarstva obrazovanja KS koja je održana u martu ove godine, na kojoj su pretstavljeni dosadašnji rezultati rada ministarstva te budući projekti, ministar Kazazović je ponovio da će fokus biti na informatizaciji, izdvajajući pri tom uvođenje elektronskih dnevnika u sve osnovne škole, počev od školske 2018/2019. godine.

Posebno je važan i naš cilj informatizacije, odnosno stvaranje digitalno zrelih škola u KS-u. Uradili smo mnogo toga na informatizaciji i učinili jedan veliki korak ka zahtjevima modernog obrazovanja. Tu je posebno važan projekt elektronskog dnevnika, koji bi trebao zaživjeti od naredne školske godine, te e-upis u srednje škole u KS.

Elvir Kazazović, 21.03.2018.

Međutim, zbog tehničke neizvodljivosti, upotreba elektronskih dnevnika nije u potpunosti zaživjela.

Prijave na javni tender ponuđača tehničke opreme se otvaraju 15. jula. Naime, dio škola nam je tražio dodatnu tehničku opremu i mi smo odvojili sredstva iz budžeta. Nabavka opreme bi trebala omogućiti realizaciju e-dnevnika u svim školama. Ako se ni do početka školske 2018./2019. ne stvore preduslovi u svim školama, učinit ćemo sve da se realizuje gdje može.

Elvir Kazazović, 13.07.2018.

Istinomjer je kontaktirao MONKS, a kako bismo provjerili koliko je osnovnih škola dobilo tzv. e-Dnevnik i kada se očekuje implementacija sistema e-Dnevnik u svim školama. Međutim, do momenta objave članka, odnosno 25.09.2018. godine, nismo dobili odgovor na naš medijski upit od 20.09.2018. godine.

Odgovor na Istinomjerov upit, u kojem se tvrdi da sve osnove škole u Kantonu Sarajevo imaju elektronske dnevnike, naknadno je stigao 04.10.2018. godine, i cijeli odgovor ministarstva možete pročitati OVDJE.

Iako su iz budžeta izdvojena sredstva kako bi se pokušali otkloniti tehničkih problemi, elektronski dnevnici nisu zaživjeli u svim osnovnim školama. Metodom slučajnog uzorka Istinomjer je provjerio da li sve osnovne škole imaju elektronske dnevnike. Neki od odgovora koje smo dobili od nastavnika/ca bili su da su “samo dobili šifre”, “da sistem još uvjek nije operativan”, da elektronski dnevnik “nije u potpunosti zaživio”, a u nekolicini škola, u kojim jeste uveden elektronski dnevnik, rečeno nam je da se i dalje paralelno vode pisani i elektronski dnevnici.

Cilj uvođenja elektronskih dnevnika je povećanje transparentnosti i poboljšanje komunikacije na relaciji učenik – nastavnik – roditelji. U Kantonu Sarajevo ima ukupno 75 osnovnih škola i, shodno informacijama sa terena, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS na čelu sa ministrom Elvirom Kazazovićem, za svoje obećanje o uvođenju elektronskih dnevnika u sve osnovne škole prestanak “uporednog vođenje elektronskog i pisanog dnevnika” od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!