Komšić ipak glasao za budžet

Željko Komšić
Željko Komšić

“Ako bude ovakav kakav je sad, neću biti spreman da ga podržim (budžet) iz razloga što, prije svega, linearno smanjenje plaća koje je predviđeno u nacrtu budžeta kakav smo mi dobili u Predsjedništvu, u situaciji u kakvoj smo sad – ustavnoj, prije svega – ne podrazumijeva smanjenje plaća funkcionerima(…) Da bih glasao za ovakav budžet, očekujem da Dom naroda PSBiH promijeni član Ustava BiH u smislu da se može smanjiti plaća funkcionerima, ili da se sva tri člana Predsjedništva BiH slože – što je manje izgledna varijanta – da se plaće neće smanjivati dok se ne promijeni ovaj član Ustava BiH”, izjavio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH. (TV1, 20. 4. 2012.)

“Na hitnoj sjednici Predsjedništvo BiH usvojilo je Nacrt budžeta BiH. Za Nacrt budžeta glasali su članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić, dok je bošnjački član Bakir Izetbegović bio protiv ovakvog prijedloga budžeta na koji je iznio niz primjedbi.”

(Dnevni avaz/SRNA, 27. 4. 2012.)

Komentar:

Nacrt budžeta institucija i i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu “prošao” je još jednu prepreku nakon što je državno Predsjedništvo, doduše preglasavanjem, usvojilo Nacrt i na taj način približilo našu zemlju uspostavi normalnog funkcionisanja institucija, servisiranja vanjskog duga, ali i provedbi popisa i ostalih zakonskih obaveza koje su pred našom zemljom u ovoj i narednim godinama.

No, iako je usvajanje Nacrta budžeta pozitivan korak – sudeći prema reakcijama međunarodne zajednice – jedan član Predsjedništva, ipak, nije održao svoju riječ. Radi se o Željku Komšiću, koji je samo sedam dana prije usvajanja Nacrta budžeta izjavio da isti neće podržati.

Sa druge strane, preglasani Bakir Izetbegović je i prije glasanja rekao da budžet neće podržati, što je u ostalom i stav koji već preko mjesec dana, od usvajanja Fiskalnog okvira, zastupa i njegova stranka SDA.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...