Analize

Sjednica Skupštine KS ponovo prekinuta, smjena Vlade KS i dalje na čekanju

Sjednica Skupštine Kantona Sarajavo (KS) koja je prekinuta 28. oktobra ove godine nastavljena je 3. novembra u online formatu. Podsjećamo, predsjedavajući Skupštine KS, Mirza Čelik insistirao je da se sjednica treba održati u Domu mladih dok je opozicija, koja je, u međuvremenu prikupila 18 potpisa za smjenu aktuelne Vlade KS, smatrala da sjednicu treba održati online zbog pogoršane epidemiološke situacije usljed pandemije COVID-19.

Opzicione stranke u Vladi KS tvrde da je Čelik na tome insistirao jer je vladajuća većina pokušala spriječiti utvrđivanje datuma održavanja sjednice na kojoj bi se trebalo izglasati nepovjerenje aktuelnoj vladi, obzirom da dva opoziciona zastupnika nisu mogla prisustvovati sjednici jer su u izolaciji.

Podsjećamo, 27. oktobra ove godine predsjedavajući Skupštine KS, Mirza Čelik odbio je sazvati hitnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela na kojoj bi se raspravljalo isključivo o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19. Mirza Čelik je u odgovoru na zahtjev za sazivanje hitne sjednice obrazložio da je na 30. radnoj sjednici Skupštine KS, zakazanoj za 28. oktobar, uvrštena tačka dnevnog reda vezana za aktuelnu epidemiološku sliku u Kantonu Sarajevo. Međutim, najavljena sjednica Skupštine KS za 28. oktobar ove godine, koja se trebala održati u Domu mladih, prekinuta je jer joj je prisustvovalo samo osam zastupnika i to svi iz SDA, što je značilo nedostatak kvoruma. Ovoj sjednici nisu prisustvovali ni koalicioni partneri SDA – Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF). Nastavak 30. radne sjednice zakazan je za 3. novembar ove godine.

S tim u vezi, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je za Klix.ba da im je važnija hitna sjednica o zdravstvu od 30. radne sjednice na kojoj, uz ostalo, treba biti razmatran datum za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

Tražili smo cjelovitu informaciju. Nama je to najvažnija tema. Ljekari kažu da na Podhrastovima postoji problem s kisikom za bolesnike. Sedam ljudi je umrlo. Dosta je opasnih informacija, a on nama ne da hitnu sjednicu.

Elmedin Konaković, 27. oktobar 2020.

Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini KS, rekao je da na Viber grupi Skupštine Kantona Sarajevo predsjedavajući Skupštine KS ignoriše poruke.

Čelik ignoriše poruke. Možda je u svom elementu negdje na nekom predizbornom skupu. Ko će ga znati.

Damir Nikšić, 27. oktobar 2020.

Podsjećamo, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS, Danijela Kristić zakazala je 28 oktobra hitnu sjednicu Kolegija Skupštine KS, nakon što je većina zastupnika tražila da se 30. Radna sjednica održi online, a ne u Domu mladih u Skenderiji, kao i da se odredi datum hitne sjednice na kojoj će se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija.

Igor Stojanović (SDP), zastupnik u Skupštini KS i član Kolegija Skupštine KS pojasnio je šta je dogovoreno na sjednici Kolegija 28. oktobra.

Sačekat ćemo da vidimo da li će predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik odlučiti da se sjednica nastavi sutra online ili da se eventualno zakaže nova sjednica koja će također biti online, to smo utvrdili i sa tehničkom službom i sa v. d. premijerom Anisom Krivićem i također smo s njim razgovarali o hitnoj sjednici, koja će se zakazati. On nas je zamolio da sačekamo da on prikupi informacije s obzirom na to da je danas i posljednji čovjek iz Ministarstva zdravstva otišao u izolaciju i on tamo nema više koga da pita šta se dešava. Zamolio je da to utvrdimo do kraja sedmice sa nekim zaključcima i mjerama koje bi trebalo uraditi. Poslovnik kaže da, pošto je predsjedavajući prekinuo sjednicu jer nije bilo kvoruma, on može nastaviti sjednicu sutra, a ako on to ne uradi, onda je potrebno zakazati novu sjednicu. Većina je za to da Skupština ne trpi već da se radi što je brže moguće. Tehnička služba je spremna online sjednicu organizovati za 24 sata što znači da može biti sutra.

Igor Stojanović, 28. oktobar 2020.

I predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je za Klix.ba izjavio da je na kolegiju bilo dogovoreno da se sjednica održi online, tvrdeći da je to podržala i Demokratska fronta potvrđujući i da je v. d. premijera Anis Krivić prisustvovao sjednici kolegija.

Uz konsultacije s vladom odredit će se i datum održavanja hitne sjednice o stanju u zdravstvu.

Elmedin Konaković, 28. oktobar 2020.

Tako je nova, još uvijek neformalna, većina u Skupštini KS pojasnila kako je predsjedavajući Skupštine KS, Mirza Čelik izignorisao njihove zahtjeve zakazujući sjednicu 28. oktobra ove godine u Domu mladih, koja je odmah na početku prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Čelikov komentar da ignoriše zahtjeva za održavanje online sjednice bio je da će “dokle god je predsjedavajući, zakazivati sjednice uživo”.

Osigurano nam je sve što je bilo potrebno za održavanje sjednice. Ali pretpostavljam da su zastupnici krenuli u izbornu kampanju, pa pokušavaju napraviti paralelni sistem. To njima uspijeva. Ne poštuju zakone o državnim službenicima i namještenicima.

Mirza Čelik, 28. oktobar 2020.

Također, Čelik je najavio disciplinske prijave protiv onih koji nisu došli na sjednicu Skupštine KS koju je zakazao u Domu mladih, usprkos zahtjevima da se ista održi online.

Dodao je da će protiv svih koji nisu došli na sjednicu u Dom mladih 28. oktobra, biti podnesena disciplinska prijava i da će biti pozvani na odgovornost jer ne poštuju Zakon.

Osigurano nam je sve što je bilo potrebno za održavanje sjednice. Ali pretpostavljam da su zastupnici krenuli u izbornu kampanju, pa pokušavaju napraviti paralelni sistem. To njima uspijeva. Ne poštuju zakone o državnim službenicima i namještenicima.

Mirza Čelik, 28. oktobar 2020.

Čelik je prokomentirao i zakazivanje sjednice Kolegija Skupštine KS-a koju je zakazala dopredsjedavajuća Skupštine KS-a Danijela Kristić (NIP), a na kojoj je donijeta odluka o načinu rada Skupštine.

Ja nisam zakazao taj kolegij. Tu je državni službenik napravio povredu radog mjesta i ugovora o radu. Po proceduri je definisano, predsjedavajući zakazuje sjednice kolegija. Ja nisam dobio nijedan akt od bilo kojeg dopredsjedavajućeg ili bilo kojeg zastupnika da sam prekršio tu odluku i da nisam sazvao. Naprotiv, ja sam danas zakazao sjednicu kolegija u ponedjeljak a dopredsjedavajuća Kristić je zakazala sjednicu kolegija jutros u 9.25. Dopredsjedavajuća Kristić je treća dopredsjedavajuća. Proceduralno i poslovnički, ukoliko predsjedavajući odbije da sazove šalje se zahtjev prvom dopredsjedavajućem, a to je Smiljana Viteškić, ukoliko i ona odbije šalje se dopredsjedavajućem Viboru Handžiću, ukoliko i on odbije, tek tada ima pravo dopredsjedavajuća Kristić da sazove sjednicu kolegija. Ja sam legalista, poštujem demokratske principe (…)

Mirza Čelik, 28. oktobar 2020.

Državni službenici morali bi uvijek poštivati odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima u organima državne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno u kantonima, gradovima i općinama. Podsjećamo, ovaj zakon na koji se konkretno pozvao predsjedavajući Mirza Čelik ne sadrži odredbu po kojoj bi se moglo preispitati i njegovo djelovanje u konkretnom slučaju, ali sadrži član na osnovu kojeg on može pozvati zastupnike na odgovornost, odnosno pokrenuti disciplinski postupak, a što je samo po sebi svojevrstan indikator nedostataka i u ovom pravnom propisu.

Član 61.

Prvostepeni disciplinski postupak zbog povrede službene dužnosti vodi prvostepena komisija koju rješenjem imenuje rukovodilac organa državne službe, uz pribavljeno mišljenje sindikata, odnosno medijatora državne službe, ako u organu državne službe nije organiziran sindikat. Prvostepena komisija ima predsjednika i dva člana koji se imenuju na period od dvije godine. Komisija odlučuje u punom sastavu, a odluke donosi većinom glasova.

Zakon o državnim službenicima i namještenicima

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su u nastavku 30. Radne sjednice, koja je održana online, razmatrali Informaciju o aktuelnoj epidemiološkog situaciji u Kantona Sarajevo, nakon čega je doneseno nekoliko zaključaka, a formirana je i komisija koja će obići sve zdravstvene ustanove koje finansira KS, “kako bi na terenu utvrdila stvarno stanje i o tome izvijestila Skupštinu Kantona Sarajevo u roku od sedam dana”.

Prihvaćen je i prijedlog zastupnika Konakovića da Skupština zatraži hitno informaciju o broju pacijenata koji su hospitalizirani na KCUS-u, i to od Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo KS. Izvještaje trebaju dostaviti na osnovu statističkih listića ili druge metode kojom se utvrđuje broj pacijenata na KCUS-u. Informacije dostaviti za mjesece oktobar i novembar, a rok za njihovu dostavu tri dana.

Vlada KS, Saopćenje 3. novembar 2020.

Sjednica Skupštine KS je, nakon usvajanja ovih zaključaka, ponovo prekinuta, a kako je saopćeno iz press službe Vlade KS “o njenom nastavku javnost će biti blagovremeno informisana”.

Sudeći prema usvojenom dnevnom redu i najavljenoj smjeni aktuelne Vlade KS svakako će biti interesantno pratiti i novi nastavak 30. Radne sjednice Skupštine KS kao i realizaciju donesenih zaključaka u pogledu provedbe kontrole u zdravstvenim ustanovama.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!