Ispunjeno

Zahtjev za smjenu Vlade KS upućen prije lokanih izbora

Kako je to prije mjesec dana dana najavio predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo (KS) upućen je prije Lokalnih izbora 2020.

Foto: N1

Konaković je nekoliko puta nagovještavao da bi do smjene Vlade KS moglo doći prije lokalnih izbora, da bi gostujući u “Danu uživo” televizije N1 prvi put jasno rekao da će se u proceduru smjene krenuti prije izbora.

Zahtjev za smjenu Vlade ići će sigurno prije samih izbora. Procedura traje 2.5 mjeseca i bilo bi loše vezati je za kampanju.

Elmedin Konaković, 8. septembar 2020.

Govoreći o ulozi SBB-a u ovom procesu, Konaković je rekao da je riječ o stranci kojoj se ne može vjerovati, te da imaju “dovoljno ruku” i bez njih.

Mi radimo jedan ozbiljan posao. Moramo vidjeti šta SBB zaista radi. Njima se ne može vjerovati, s obzirom na sve što su uradili dosad, čas su ovdje – čas su tamo. Moguće je da su shvatili šta su zapravo uradili izlaskom iz šestorke i ako to jesu shvatili, vidjeće se to brzo na njima. (…) Mi imamo ruke bez SBB-a, ja nisam fan velike saradnje direktno s SBB-om, ali nas je četvorica, pošto ja nisam lider ove cijele priče, to će biti dogovor ove četiri stranke.

Elmedin Konaković, 8. septembar 2020.

Naša stranka je 9. oktobra 2020. godine putem medija i putem društvenih mreža, objavila kako je predat zahtjev za smjenu Vlade KS.

Kako su naveli u saopštenju iako 18 potpisanih zastupnika “pripada različitim ideološkim usmjerenjima”, trenutna situacija “nadilazi okvire uobičajene političke borbe”. Prema fakismilu potpisa, koji je također objavljen, vidljivo je na spisku nema zastupnika iz Kluba SBB-a, ali i da je prvi na listi Aljoša Čampara, član Kluba poslanika iz SDA.

S obzirom da je zahtjev upućen prije Lokalnih izbora 2020. godine, te da na listi od 18 potpisan nema zastupnika SBB-a, obećanje Elmedina Konakovića, Istinomjer ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!