Ispunjeno

Kolektivna ostavka SNSD-a

Jedna od političkih afera koja je u posljednje vrijeme potresla bh političku scenu bilo je i navodno falsifikovanje zaključaka, predsjedavajućeg skupštinske komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nikole Špirića.

Sporni zaključci odnosili su se na tzv. slučaj “Ušće” i navodno prisluškivanje zvaničnika BiH i Srbije. Zanimljivo je da Špirić nije iznio nikakvu odbranu vezano za to što mu se stavlja na teret, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici 26.07.2017. smijenio je Špirića sa mjesta predsjedavajućeg i člana Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Dva dana kasnije, održana je sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a, i odlučeno je da u znak “protesta”, svi članovi SNSD-a podnesu ostavke u parlamentarnim komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

OSA ne smije biti megafon jedne političke partije i da liči na bivšu bošnjačku obavještajnu službu AID. Bošnjaci sada apsolutno upravljaju ovom agencijom, a ostavke podnosimo jer nema potrebe da u parlamentu trpimo nasilje. (…) Institucije Srpske ne smiju da budu meta obavještajnog sektora. OSA treba da polaže račune i institucijama Republike Srpske jer tek tada možemo da imamo povjerenja u nju. Ona treba da radi po demokratskim principima.

(Nikola Špirić, 28.07.2017.)

Ostavku na članstvo, u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), najprije je podnio Sredoje Nović, nakon Špirićeve smjene iz te Komisije, a zatim je i Špirić podnio ostavku na članstvo u Komisiji za vanjsku trgovinu.

Shodno zaključku Izvršnog komiteta SNSD-a da se podnese ostavka u svim komisijama i odborima oba doma Parlamentarne skupštine, ja sam putem Kluba poslanika poslao danas obavještenje kolegiju Predstavničkog doma da podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Komisiji za vanjsku trgovinu i carine.

(Nikola Špirić, 31.07.2017.)

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac potvrdio je da su poslanici postupili u skladu sa zaključkom Izvršnog komiteta SNSD-a i 31.07.2017. uputili Parlamentarnoj skupštini BiH ostavke na članstva u komisijama i odborima u oba doma PSBiH. Košarac je napomenuo da povlačenje predstavnika SNSD-a iz komisija neće štetiti interesima Republike Srpske i da je primarni cilj onemogućavanje Bakira Izetbegovića i SDS-a da “upravljaju srpskim kadrovima”.

Kadrovima SNSD-a mogu da upravljaju samo građani Republike Srpske i institucije Republike. Smatramo da je ispod svakog nivoa raditi u komisijama u kojima Izetbegović sa SDS-om pokušava da istisne kadrove SNSD-a, odnosno one kojima je cilj da javno afirmišu ustavne nadležnosti Republike Srpske.

(Staša Košarac, 31.07.2017.)

Pregled članstva kadrova SNSD-a u parlamentarnim komisijama i drugim tijelima PSBiH

Predstavnički dom PSBiH
Ustavno pravna komisijaLazar Prodanović
Komisija za vanjske posloveDušanka Majkić, predsjedavajuća
Komisija za vanjske posloveMiroslav Milovanović
Komisija za finansije i budžetDušanka Majkić
Komisija za saobraćaj i komunikacijeStaša Košarac
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolovaMilica Marković
Dom naroda PSBiH
Ustavnopravna komisija Doma narodaSredoje Nović
Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacijeNebojša Radmanović
Zajednička radna tijela PSBiH
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiHDušanka Majkić
Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiHSredoje Nović
Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvojSredoje Nović
Zajednička komisija za evropske integracijeMilica Marković, Nebojša Radmanović
Zajednička komisija za administrativne posloveStaša Košarac
Zajednička komisija za ljudska pravaLazar Prodanović, Nebojša Radmanović
Druga parlamentarna tijela PSBiH
Ogranak Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u PSBiHDušanka Majkić, predsjedavajuća

Ostavkama svih članova SNSD-a u komisijama i odborima oba skupštinska doma, ostavljamo Srpsku demokratsku stranku i dalje u zagrljaju sa Strankom demokratske akcije. Nema potrebe da trpimo tu vrstu nasilja unutar Parlamentarne Skupštine BiH.

(Nikola Špirić, 03.08.2017.)

Ne ulazeći u osnovanost optužbi na račun Špirića, i stvarne razloge podnošenje ostavki u parlamentarnim tijelima PSBiH, SNSD i Nikola Špirić od Istinomjera, za podnošenje ostavki, dobijaju ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!