Ko je nadležan za vođenje istraga?

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić prekorio je predsjednika RS, Milorada Dodika zbog, kako je rekao, preuzimanja uloge tužioca. Naime, ministar Mektić odlučio je reagoavati na Dodikovu izjavu da će u slučaju smrti mladića iz Banja Luke, Davida Dragičevića novi tim ljudi “napraviti novu analizu čitavog slučaja”. Nadležnosti predsjednika RS, tužioca i ovlasti ministra sigurnosti BiH jasno su propisane, ali to ranije, i u više navrata, nije spriječilo Mektića da i sam daje izjave slične Dodikovoj.

Komentirajući Dodikovu izjavu vezano za istragu o Dragičevićevoj smrti, Mektić je rekao sljedeće:

Njegove izjave da će biti ponovljena obdukcija, da će biti učinjena revizija istrage, da će se pokrenuti nova istraga su neprihvatljive jer to može reći samo tužilac. Otkud Dodiku pravo da govori šta će se raditi? To me upućuje činjenicu da je involviran u samu istragu i ne vjerujem u dobre namjere.

(Dragan Mektić, 28.03.2018.)

Podsjećamo, prilikom jednog od svojih prošlogodišnjih obraćanja javnosti, Mektić se osvrnuo na istragu koja se tada vodila protiv Nikole Špirića vezano za kupovini njegovog stana u Beču. Tada je ministar Mektić, odgovarajući na novinarska pitanja, slično kao i Dodik sada, “potvrdio” da se vodi “ponovna istraga” protiv Špirića, i to „hiljadu puta ozbiljnija nego prijašnja“.

Ja znam da je pokrenuta istraga i da je to sad učinjeno na hiljadu puta ozbiljniji način. Nemojte da bilo šta više komentarišem, opet će reći da se ja miješam. Koliko je prethodna istraga bila dobra, govori činjenica je pokrenuta nova.

(Dragan Metić, 17.03.2018.)

Ovo je samo jedan od primjera kada se Mektić zbunio o tome šta su čije nadležnostii, a često se uplitao u tužilačka posla. Izjave neprimjerene ministarskoj funkciji iznosio je u toku procesuiranja bivšeg glavnog državnog tužioca, Gorana Salihovića vezano za predmete “Bobar banka” i “Pavlović banka”. Spominjao je i “ozbiljnu istragu, koja se vodi u Sloveniji”, a u koju su uključena “imena iz vrha RS i BiH”. Zatim, u slučaju incidenta i napada na predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića u Srebrenici također je komentarisao istragu, rekavši da Tužilaštvo BiH u ovom slučaju “neće da završi istragu o napadu na Vučića.” I u svojim komentarima o sporu, koji vodi sa potpredsjednicom VSTV BiH Ružicom Jukić, Mektić je pominjao mnoge istrage.

Međutim, neka Ružica Jukić skine hipoteku o tome kako je kao predsjednica disciplinske komsije, u slučaju postupka protiv tužioca Idriza Begića iz Bihaća, koji se teretio za prikrivanje dokaza u slučajevima ubistva generala Vlade Šantića i povratnika Cvijana Radića, izrekla samo kaznu umanjenja plaće za 30 posto. Nedugo nakon toga tužilac Begić je uhvaćen kako u svom uredu prima mito. Ili neka pojasni svoje ponašanje u disciplinskom postupku protiv sutkinje Lejle Fazlagić, kojoj je tad savjetovala da podnese ostavku, jer će se tako moći ponovo kandidovati za mjesto u pravosuđu, a ako bude smijenjena, to neće moći učiniti. Lejla Fazlagić je poslušala njen savjet, podnijela je ostavku, poslije je ponovo postala sutkinja, a sada je u bjekstvu u jednoj od istraga o korupciji.

(Dragan Mektić, 09.03.2017.)

Obzirom da Mektić ima jednake sklonosti da često govori o raznoraznim istragama, njegovu izjavu, odnosno prijekor Dodiku ocjenjujemo kao nedosljedan.

 

(Istinomjer.ba)

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...