Kanton Sarajevo: Lokalna samouprava i implementacija amandmana na Ustav KS

Skupština Kantona Sarajevo u julu 2017. godine usvojila je amandmane na Ustav Kantona Sarajevo kojima su utvrđene nadležnosti Grada Sarajeva i način finansiranja jedinica lokalne samouprave u Kantonu. Implementacija ovih amandmana podrazumijeva niz drugih aktivnosti na daljem administrativno-pravnom uređenju KS, od donošenje zakona o lokalnoj samoupravi, pripadnosti javnih prihoda, imovini Kantona, do usklađivanju zakona Kantona i Grada i drugo. Skoru realizaciju gore navedenih aktivnosti najavio je resorni ministar, Mario Nenadić. Istinomjer je dobio na uvid Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi KS iz kojeg se vidi da je do sada urađen veći dio posla.

U decembru prošle godine Ministarstvo pravde i uprave KS imenovalo je radnu grupu koja je u roku od 60 dana trebala završiti pripremu i usaglašavanje teksta Prednacrta zakona o lokalnoj samoupravi, i pripremiti njegov nacrt.

Nakon konstruktivne rasprave donesen je niz zaključaka. Radna grupa, imenovana na prijedlog gradskih i općinskih struktura, usaglasit će tekst Prednacrta zakona o lokalnoj samoupravi i pripremiti njegov nacrt. Rok za pripremu propisa je 60 dana. U tom periodu, radna grupa i druge strukture će pripremiti i pregled drugih paralelnih propisa iz oblasti komunalne djelatnosti, predškolskog i osnovnog obrazovanja, te drugih zakonskih i podzakonskih akata koje će biti neophodno donijeti da bi se zakon o lokalnoj samoupravi mogao implementirati kada stupi na snagu.

(Mario Nenadić, ministarstvo pravde i uprave KS, 12.12.2017.)

Obzirom da je najvljeni rok za pripremu propisa prošao, pitali smo resorno ministarstvo da li je radna grupa završila izradu Prednacrta zakona o lokalnoj samoupravi, te da li je nakon izrade istog, shodno najavi izrađen i usaglašen i Nacrt zakona. Dobili smo sljedeći odgovor:

Da, Radna grupa je završila izradu Prednacrta Zakona o lokalnoj samoupravi. Imat ćemo tokom ove sedmice još jedan (završni) sastanak, na kome ćemo konkretizirati detalje i uputiti propis u daljnju proceduru.

Proceduralno, zakon će zbog svoje složenosti i važnosti ići u redovnu proceduru, tako da nacrt utvrđuje Skupština KS na svojoj sjednici. (…) Po mojim procjenama, nacrt će biti i prije isteka roka iz Programa rada.  

(Mario Nenadić, ministarstvo pravde i uprave KS, 12.02.2018)

Ministar Nenadić je također istakao da je paralelno sa zakonodavnopravnom procedurom izrade Zakona o lokalnoj samoupravi, uz podršku OSCE-a, organizovan i tim iskusnih stručnjaka “koji su zaduženi uraditi jednu dodatnu kratku studiju, analizu, s ciljem boljeg pojašenjanja i informiranosti javnosti i nadležnih institucija, o preduvjetima, ali i posljedicama, donošenja ovakvog propisa”.

Osim usklađivanja legislativnih procesa, potrebno je urediti i način servisiranja međunarodnih kreditnih obaveza, te uspostaviti mehanizme prenosa nadležnosti sa jednog nivoa vlasti na drugi.

Ministar Nenadić za Istinomjer je rekao i da je sa svojim saradnicima pripremio “i još 6 drugih zakona, odnosno izmjena i dopuna, koji također idu u proceduru ovih dana.”

Za izradu prednacrta zakona o lokalnoj samoupravi KS u najvljenom roku, ministar Nenadić od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

Istinomjer će pratiti i ostale aktivnosti vezane za izradu Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi KS.

 

(Istinomjer.ba)

Čengić podnio inicijativu za zabranu rada nedjeljom

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH, Irfan Čengić kako je i najavio početkom decembra, podnio je...

Mićić ipak “pričao po selu”

Javnosti je poznato da su “svađe u kući”, odnosno turbulencije u SDS-u počele znatno prije prekinute sjednice Skupštine SDS-a, ali se Mićić tada nije pridržavao svog netom izrečenog stava da “ne...


SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, u javnosti su...