Ispunjeno

Saobraćajna policija u KS počela koristiti kamere na uniformama

Nakon prve najave u 2021. godini, uslijedilo je nekoliko pomjeranja rokova za nabavku kamera za tijelo saobraćajnim policajcima u Kantonu Sarajevo. Poslije nekoliko odgađanja i pomjeranja rokova, testna faza korištenja kamera započela je 1. jula 2024. godine

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je 21. juna 2024. godine, prilikom gostovanja u programu TVSA, najavio kako će saobraćajni policajci od 1. jula početi koristiti kamere za tijelo.

S druge strane, od prvog jula naši policajci u jedinici za saobraćaj počet će koristiti body kamere i moći će svi građani koji dođu u takvu vrstu interakcije s policijom imati priliku da se susretnu i sa tim novim sredstvima.

Admir Katica, 21.6.2024.

Kako je Istinomjer već pisao, kamere za tijelo za saobraćajnu policiju Kantona Sarajevo ministar Katica najavio je još 6. marta 2021. godine. Vlada Kantona Sarajevo je u aprilu iste godine prihvatila projekt Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o nabavci kamera za tijelo, a ministar Katica obećao je kako će kamere biti dopremljene do kraja 2021. godine. To se, međutim, nije dogodilo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo je tender za nabavku kamera u decembru 2021. godine. Međutim, kako je Istinomjer već pisao, tender je poništen te je uslijedio niz tendera, žalbi i pomjeranja rokova. Prema posljednjoj najavi ministra Katice od 6. decembra 2023. godine, kamere su trebale biti na uniformama u drugom kvartalu 2024. godine. Ni tada ovaj projekt nije realizovan.

Međutim, nakon nekoliko odgađanja, saobraćajna policija u Kantonu Sarajevo zaista je 1. jula 2024. godine počela u testnoj fazi koristiti kamere na uniformama, čime je obećanje ministra Katice ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!