JU Dom zdravlja KS u narednom periodu zaposlit će 98 zdravstvenih radnika

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane 06. juna 2019. godine ministrica zdravstva KS, Amela Softić i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, Malik Graibija najavili su da će u narednom periodu konačno biti riješen višegodišnji problem nedostatka zdravstvenog kadra u JU Dom zdravlja KS.

Na upravo održanoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo data je saglasnost za prijem novih radnika, zapravo zdravstvenog kadra u JU Dom zdravlja, njih 59, od cega je 19 deficitarnih specijalista. Kratkoročno mi želimo riješiti pitanje nedostatka kadra koji je višegodinjši problem, a dugoročno ćemo pristupiti planiranju realizacije specijalizacija koje su prethodnim periodama  planirane, a nikada nisu realizirane.

Amela Softić, 06.06.2019.

Osim što će se riješiti problem nedostatka kadra, zapošljavanje novih radnika u JU Dom zdravlja KS omogućit će i realizaciju ranije planiranih specijalizacija, a pored zapošljavanja 19 doktora specijalista i 25 medicinskih sestara planirano je i zapošljavanje laboratorijskih i fizioterapeutskih tehničara, biohemičara, socijalnih radnika, psihologa itd. Kroz Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u KS i Program sufinansiranja zapošljavanja doktora opšte medicine, u Domu zdravlja biće zaposleno i 39 doktora sa evidencije nezaposlenih na period od 12 mjeseci.

Pored toga, posredstvom Službe za zapošljavanje danas smo odobrili zapošljavanje, odnosno sufinansiranje zapošljavanja dodatnih 39 doktora u Dom zdravlja, a za te potebe smo izdvojili preko 630 hiljada KM. Konkretno u periodu od 12 mjeseci doktori ce primati tj. sufinansirat će se njihove plate sa 1300 KM. Kada zbrojimo ovih 39 i kadar koji je pominjala minsitrica govorimo o zapošljavanju dodatnih 58 doktora u Domu zdravlja i ukupno novih 98 kadrova.

Malik Graibija, 06.06.2019.

S tim u vezi, u petak, 21. juna 2019. godine, potpisan je Ugovor o sufinansiranju zapošljavanja 39 doktora medicine u JU Dom zdravlja KS. Tom prilikom iz Doma zdravlja KS istakli su da će “doktori medicine koji su se do sada nalazili u evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo umnogome poboljšati proces rada i kvalitet usluge u JU Dom zdravlja KS”, kao i da će biti “raspoređeni gdje je u ovom momentu najpotrebnije, a to je Služba za porodičnu medicinu i Dispanzer za školsku djecu i omladinu”.

S obzirom da su poduzeti prvi koraci u cilju angažovanja novog zdravstvenog kadra u JU Dom zdravlja KS, Istinomjer će ministru Maliku Garibiji dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti po pitanju ovog obećanja, kao i da li će u konačnici u JU Dom zdravlja KS biti zaposleno novih 98 zdravstvenih radnika.

(Istinomjer.ba)

Pravo osuđenika da budu birani ponovo u Parlamentu BiH

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović (SDP BiH) ponovo je uputio u...

Prezentacija plana ”reorganizacije sanacije GRAS-a” u decembru 2019. godine?

Nakon prezentacije nacrta istraživanja koji je, kako je navedeno, urađen od strane japanske  konsultantske firme Nippon Koei, a na osnovu prikupljenih podataka o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo...


Klub DF-a u Zastupničkom domu PS BiH dobio novog člana

Nakon što je 26.07.2019. godine na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH jednoglasno donesena odluka kojom je, pored ostalih, iz ove političke partije isključen bivši predsjednik...