JU Dom zdravlja KS u narednom periodu zaposlit će 98 zdravstvenih radnika

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane 06. juna 2019. godine ministrica zdravstva KS, Amela Softić i ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, Malik Graibija najavili su da će u narednom periodu konačno biti riješen višegodišnji problem nedostatka zdravstvenog kadra u JU Dom zdravlja KS.

Na upravo održanoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo data je saglasnost za prijem novih radnika, zapravo zdravstvenog kadra u JU Dom zdravlja, njih 59, od cega je 19 deficitarnih specijalista. Kratkoročno mi želimo riješiti pitanje nedostatka kadra koji je višegodinjši problem, a dugoročno ćemo pristupiti planiranju realizacije specijalizacija koje su prethodnim periodama  planirane, a nikada nisu realizirane.

Amela Softić, 06.06.2019.

Osim što će se riješiti problem nedostatka kadra, zapošljavanje novih radnika u JU Dom zdravlja KS omogućit će i realizaciju ranije planiranih specijalizacija, a pored zapošljavanja 19 doktora specijalista i 25 medicinskih sestara planirano je i zapošljavanje laboratorijskih i fizioterapeutskih tehničara, biohemičara, socijalnih radnika, psihologa itd. Kroz Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u KS i Program sufinansiranja zapošljavanja doktora opšte medicine, u Domu zdravlja biće zaposleno i 39 doktora sa evidencije nezaposlenih na period od 12 mjeseci.

Pored toga, posredstvom Službe za zapošljavanje danas smo odobrili zapošljavanje, odnosno sufinansiranje zapošljavanja dodatnih 39 doktora u Dom zdravlja, a za te potebe smo izdvojili preko 630 hiljada KM. Konkretno u periodu od 12 mjeseci doktori ce primati tj. sufinansirat će se njihove plate sa 1300 KM. Kada zbrojimo ovih 39 i kadar koji je pominjala minsitrica govorimo o zapošljavanju dodatnih 58 doktora u Domu zdravlja i ukupno novih 98 kadrova.

Malik Graibija, 06.06.2019.

S tim u vezi, u petak, 21. juna 2019. godine, potpisan je Ugovor o sufinansiranju zapošljavanja 39 doktora medicine u JU Dom zdravlja KS. Tom prilikom iz Doma zdravlja KS istakli su da će “doktori medicine koji su se do sada nalazili u evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo umnogome poboljšati proces rada i kvalitet usluge u JU Dom zdravlja KS”, kao i da će biti “raspoređeni gdje je u ovom momentu najpotrebnije, a to je Služba za porodičnu medicinu i Dispanzer za školsku djecu i omladinu”.

S obzirom da su poduzeti prvi koraci u cilju angažovanja novog zdravstvenog kadra u JU Dom zdravlja KS, Istinomjer će ministru Maliku Garibiji dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti po pitanju ovog obećanja, kao i da li će u konačnici u JU Dom zdravlja KS biti zaposleno novih 98 zdravstvenih radnika.

(Istinomjer.ba)

Jesen prođe, novog Zakona o Danu Republike Srpske još nema

Početkom aprila tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je “da će Republika Srpska na jesen donijeti...

Odgođeno izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Početkom decembra ove godine ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Nekoliko dana kasnije saopćeno je da će...Novo Vijeće ministara BiH do Nove godine?

Uvjeren, kako kaže, da će Zoran Tegeltija na današnjoj 4. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Kluba...