Neispunjeno

Još nema škole za djecu sa poteškoćama u razvoju

Kantonalne institucije već godinu dana uvjeravaju roditelje predškolske djece sa poteškoćama u razvoju da će im omogućiti nastavak programa vrtića i rane intervencije. Kada su druga djeca u septembru pošla u školu, za stotinjak djece sa poteškoćama nastave i dalje nije bilo. U međuvremenu je dio njih krenuo na skraćenu nastavu, u okviru privremenog rješenja koje ističe u decembru.

Resorni ministar nedavno je, po treći put, najavio da će kantonalna Vlada obezbijediti objekat i uposlenike za svu djecu koja čekaju na upis.

Dragi učenici, nadamo se da ste imali dovoljno vremena da se odmorite i da je ljetni raspust iskorišten maksimalno, na način kako ste vi to isplanirali. Dok ste se vi odmarali, u školama su izvršene sve neophodne pripreme, tako da su sve škole spremne za prvo školsko zvono, koje će se oglasiti danas u ponedjeljak, 4. septembra.

Svim uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, vama dragi učenici, kao i vašim roditeljima, želimo sretan početak nove školske 2017./2018. godine, želimo da provedete što više lijepih trenutaka u učionicama, ostvarite dobre rezultate i naravno da vas služi dobro zdravlje.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, 04.09.2017.

Ovako se, na svom zvaničnom sajtu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obratilo djeci i roditeljima povodom početka školske 2017/18 godine. Doduše, ne svima. Za preko stotinu djece sa poteškoćama u razvoju nije bilo nikakvih priprema, nije obezbjeđen nastavni kadar, neće biti prvog školskog zvona, niti početka školske godine. Neka od njih su do proljeća pohađala predškolsku nastavu koju je organizovalo udruženje “EDUS” u prostorijama Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” i osnovne škole “Vladislav Skarić”, na osnovu privremenih ugovora o saradnji sa ovim institucijama. Neki od njih nisu nikada imali tu priliku, jer za to nije bilo dovoljno kapaciteta. Zato je za EDUS-ove programe rane intervencije i pripreme za školu napravljena lista čekanja, na kojoj se trenutno nalazi 60 djece.

Kantonalni zvaničnici su, deklarativno, prepoznali značaj rane intervencije i obećali da će iznaći rješenje da se njome obuhvate sva djeca koja se nalaze na listi čekanja. To su, još prošle godine, najavili i premijer i ministar obrazovanja KS, o čemu je više puta pisao i Istinomjer. Umjesto toga, ni postojeći ugovori sa EDUS-om ove godine nisu obnovljeni, te su i djeca koja su već bila upisana ostavljena bez stručne podrške koju su do sad imala.

Roditeljima ove djece ministar se nije obratio ni uživo ni putem stranice ministarstva, niti je bilo moguće doći do njega uoči početka školske godine. Na pozive upućene samo dva dana pred početak školske godine, dobili smo odgovor da je ministar na godišnjem odmoru. Prvo javno očitovanje ministra uslijedilo je tek osmog septembra, kada je najavio da će se realizirati jedno od davno ponuđenih rješenja, na inicijativu načelnika Novog Sarajeva.

To je objekat OŠ “Isa-beg Ishaković” koji je u vlasništvu općine Novo Sarajevo. Načelnik općine je dao saglasnost i mi planiramo u novom objektu, koji bi trebao biti dodijeljen JU “Vladimir Nazor”, koja je sada u procesu registracije vrtića za rad sa djecom sa teškoćama, da dobiju taj prostor od Novog Sarajeva. Onda bi Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo obezbijedili i uposlenike i održavanje tog objekta u budućnosti.

Elvir Kazazović, 08.09.2017.

Kazazović je nekoliko sedmica kasnije precizirao i kada bi se moglo očekivati ispunjenje ovog obećanja:

Privremeno je to OŠ “Vladislav Skarić”, a već bi se u narednom mjesecu trebala na raspolaganje staviti bivša škola “Isa-beg Isaković” koja je u vlasništvu Općine Novo Sarajevo. Raspoloženje načelnika je bilo da taj prostor da na korištenje djeci sa poteškoćama u razvoju, a oni su se u ovom slučaju opredijelili za školu “Vladimir Nazor” koja egzistira na području Novog Sarajeva.

Elvir Kazazović, 03.10.2017.

Kada je najavljeni rok prošao, Istinomjer se obratio kantonalnom ministarstvu obrazovanja sa upitom o tome šta je urađeno da se objekat OŠ “Isa-beg Ishaković” stavi na raspolaganje JU “Vladimir Nazor”, kako je najavljeno prije mjesec dana.

Iz Ministarstva su nam odgovorili da najavljene mjere nisu preduzete zbog administrativno-pravnih teškoća, te da u ovom trenutku ne mogu potvrditi kada će doći do primopredaje objekta.

U skladu sa Vašim upitom, dostavljamo informaciju da je u toku administrativno pravno rješavanje pitanja vezanih za korištenje prostorija bivše škole Isha beg Isaković, kao dijela Centra Vladimir Nazor u svrhe provođenja aktivnosti koje provodi NVO Edus. Za sve dodatne informacije rješavanja navedenih aktivnosti ćemo Vas blagovremeno izvijestiti.

Nihada Čolić, pomoćnica ministra obrazovanja, 09.11.2017.

Ovim povodom kontaktirali smo i Savjet roditelja djece koja pohađaju EDUS-ove programe, iz kog su podsjetili da je rješavanje ovog pitanja bila tema sastanka sa nadležnima održanom još u julu ove godine.

Iako je još na sastanku održanom 18.7.2017. u MONKS, kojem su prisustvovali premijer Konaković, načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministar obrazovanja Elvir Kazazović, direktorica EDUSa Nirvana Pištoljević, te predstavnici roditelja Savjeta roditelja EDUSa, iskazana volja svih uključenih da se to desi, datum ulaska u prazne prostorije škole je još uvijek neizvjestan. Radi se o proceduralnim aktivnostima koje se moraju ispuniti kako bi se formalno uselilo u zgradu, koje još nisu završene. Za to je, na primjer, neophodno imenovanje predsjednika Školskog Odbora JU “Vladimir Nazor”, koje se mora izvršiti da bi se mogla registrovati predškolska djelatnost, a registracija je preduslov za dodjelu prostorija. Poražavajuća činjenica je da i pored volje koju pokazuju sve strane, treba skoro 5 mjeseci da se izvrše navedene aktivnosti.

Senada Bajrović, predsjednica Savjeta roditelja EDUS-a

U proteklih godinu dana imali smo priliku čuti nekoliko sličnih obećanja, od kojih nije ispunjeno nijedno. Istekom još jednog roka koji je sam odredio, ministar Kazazović bilježi i još jedno neispunjeno obećanje.

Podsjećamo, kada je počela školska godina, za djecu koja su do tada pohađala EDUS-ove programe nije obezbjeđen ni nastavni kadar, niti prostorije za obavljanje nastave. Tek nakon ogromnog zalaganja roditelja i svakodnevnog pritiska na institucije, početkom oktobra otpočela je skraćena nastava za pedesetak djece u prostorijama JU “Mjedenica”. Ugovor sa “Mjedenicom”, međutim, potpisan je na vrlo ograničeno vrijeme i ističe krajem decembra ove godine. Još uvijek se ne zna hoće li biti produžen, ili će se i ova djeca ponovo naći u situaciji u kojoj su bila u septembru.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!