Neispunjeno

Sportsko-rekreacioni centar na Dobrinji nije završen u “dvije-tri budžetske godine”

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 29. 12. 2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak gradnje sportsko-rekreacionog centra Dobrinja sa otvorenim bazenom u blizini Dobrinjske gimnazije.

U saopštenju za medije press službe Opštine Novi Grad Sarajevo sa pomenute konferencije za štampu, navedeno je da je za sportsko-rekreacioni centar usvojen urbanistički projekat, te da se očekuje da će “njegova izgradnja biti završena u toku dvije-tri budžetske godine”.

Kada je riječ o početku gradnje sportsko-rekreacionog centra Dobrinja sa otvorenim bazenom u blizini Dobrinjske gimnazije, Efendić je kazao da je za ovaj moderni centar usvojen urbanistički projekat koji je za idejno rješenje već osvojio međunarodnu nagradu u Novom Sadu. Istakao je da je ovaj centar poseban po svojoj multifunkcionalnosti i posebnim materijalima od kojih će biti građen, obzirom na to da se isti prostor može koristiti kao ledena ploha u toku zime, a u proljeće i jesen kao sportska ploha za tenis i košarku. Očekuje se da će njegova izgradnja biti završena u toku dvije-tri budžetske godine i to iz vlastitih sredstava, bez zaduživanja.

Press služba Opštine Novi Grad Sarajevo, 29. 12. 2015.

Polovinom 2016. godine, Opština Novi Grad Sarajevo raspisala je tender za izvođača radova za izgradnju prve faze objekata sportsko-rekreativnog centra “Dobrinja”, gdje je vrijednost ugovora iznosila 657.263 KM. Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. godine, Efendić je još jednom istakao “da će se u narednom periodu u skladu sa planiranom dinamikom iz sredstava planiranih budžetom Općine Novi Grad Sarajevo i ostalih institucija sa kojima su projekti započeti” između ostalih realizovati i projekat izgradnje sportsko-rekreativnog centra sa otvorenim bazenima na Dobrinji.

Nastavak radova omogućen je nakon što je Kantonalni Sud u Sarajevu 15. 9. 2017. godine, “odbio žalbu bivših vlasnika dijela zemljišta na kojem će se graditi otvoreni bazen sa pratećim sadržajima na Dobrinji.” Prilikom potpisivanja Okvirnog sporazuma o izvođenju radova na izgradnji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji sa direktorom firme Unigradnja, Mustafom Durakovićem, pomoćnik opštinskog načelnika za finansije, Emir Dedović izjavio je:

Završili smo sve pripreme na projektu, od izdavanja građevinske dozvole, riješili imovinsko – pravne odnose, a u prošloj godini uradili smo i prvu fazu, koja se odnosila na stabilizaciju terena, izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže i pripremili se za nastavak radova.

Emir Dedović, 12. 9. 2018.

Skupština Kantona Sarajevo (KS) krajem januara 2019. godine donijela je odluku o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o zajedničkoj izgradnji kompleksa objekata, sportsko-rekreativni centar sa otvorenim bazenom i pratećim sadržajem i platformom iznad rijeke Dobrinje, između KS-a i Općine Novi Grad Sarajevo.

Tokom obilaska radova na pomenutom objektu u maju 2019. godine, načelnik Efendić je izrazio zadovoljstvo trenutnim napretkom nakon, kako je napomenuo, “nekoliko godina administrativne pripreme i problema koji smo imali krenuli sa izgradnjom ovog velikog kompleksa”.

Ovo je naš prvi obilazak gradilišta bazena i mogu reći da sam zadovoljan što smo nakon nekoliko godina administrativne pripreme i problema koji smo imali krenuli sa izgradnjom ovog velikog kompleksa. Naime, imali smo imovinsko-pravni problem vezano za eksproprijaciju zemljišta koja je provedena 1982. Iako je tada zemljište isplaćeno, imali smo žalbu jednog vlasnika i proces na sudu koji je trajao oko tri godine. To nas je u velikoj mjeri usporilo. Tek kada smo to riješili mogli smo da nastavimo dalje sa aktivnostima na ovom projektu.

Semir Efendić, 24. 5. 2019.

Kako je tom prilikom rečeno, u ljetnom periodu bi trebali biti završeni svi betonski radovi i konstrukcija objekta, što je uslov za početak finalnih radova. Pomenuti betonski radovi i radovi na konstrukciji objekta su još polovinom jula 2019. godine bili u toku, te se u augustu počelo sa betoniranjem temeljne ploče otvorenih bazena u koju je ugrađeno oko 850 kubika betona, a šef gradilišta, Hamed Osmanković najavio je i narednu fazu izgradnje:

Nakon ovih radova pristupit će se izradi zidova, preliva i cjevnih razvoda za bazen, a to bi trebalo biti gotovo za mjesec.

Hamed Osmanković, 8. 8. 2019.

Kao što se na videu objavljenom 9. 12. 2019. godine vidi, radovi na izradi zidova, preliva, cijevnih razvoda i temeljne ploče su okončani. Na svojoj novogodišnjoj konferenciji za štampu održanoj 31. 12. 2019. godine, načelnik Efendić između ostalog obavijestio je javnost da je u 2019. godini “izgrađena cijela konstrukcija bazena, a da u 2020. godini slijede radovi na opremanju i postavljanju bazenske tehnike”.

Uz snimke trenutnog stanja na gradilištu, prvo majsko izdanje Info Novi Grad donijelo je najnovije informacije u vezi izgradnje sportsko-rekreacionog centra Dobrinja sa otvorenim bazenom, uz naglasak da radovi teku planiranom dinamikom:

Napreduju radovi na jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Opštine Novi Grad a u posljednjih mjesec dana radi se na betonskoj konstrukciji neplivačkog bazena kao i izradi hidroizolacije te drugih zemljanih i betonskih radova oko bazena. Ranije je potpuno završena fasadna bravarija na objektu. Radovi teku planiranom dinamikom a mještani Dobrinje kažu nam ovim radovima najviše se raduju.

Info Novi Grad Sarajevo, 3. 5. 2020.

Naredni korak u implementaciji ovog projekta učinjen je 12. 8. 2020. godine kada je, između načelnika Opštine Novi Grad Sarajevo, Semira Efendića, i ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Kenana Alikadića, potpisan Ugovor o sufinansiranju izgradnje bazena i sportsko-rekreacionog centra Dobrinja za budžetsku 2020. godinu u iznosu od pola miliona konvertibilnih maraka. Govoreći tom prilikom o značaju potpisanog ugovora te aktivnostima koje slijede, načelnik Efendić je izrazio nadu da će bazen biti otvoren “naredne godine u ljetnoj sezoni”.

To će biti značajno, jer je uglavnom sva konstrukcija objekta završena, sada se izvode radovi vezani za instalacije bazena tehnika, pumpe i nabavka svih tih uređaja koji na kraju omogućavaju da bazen fukncioniše po svim propisanim standardima i normativima. Nadam se da ćemo uz ova sredstva od Kantona uspjeti da u narednoj godini, zajedno sa Ministarstvom, obezbijedimo dovoljno sredstava da bazen bude otvoren naredne godine u ljetnoj sezoni.

Semir Efendić, 12. 8. 2020.

S obzirom na to da je i od septembra 2017. godine, kada je nastavak radova omogućen nakon što je Kantonalni Sud u Sarajevu odbio žalbu bivših vlasnika dijela zemljišta na kojem se graditi otvoreni bazen sa pratećim sadržajima na Dobrinji, prošlo više od tri budžetske godine, Istinomjer obećanju Semira Efendića da će u tom roku biti završena gradnja sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji, daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!