Radi se na tome

Radovi na otvorenom bazenu na Dobrinji teku planiranom dinamikom

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30. 12. 2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak gradnje sportsko-rekreacionog centra Dobrinja sa otvorenim bazenom u blizini Dobrinjske gimnazije.

“Očekuje se da će njegova izgradnja biti završena u toku dvije-tri budžetske godine i to iz vlastitih sredstava, bez zaduživanja”, navedeno je tom prilikom, te je polovinom 2016. godine Opština Novi Grad Sarajevo raspisala tender za izvođača radova za izgradnju prve faze objekata sportsko-rekreativnog centra “Dobrinja” gdje je vrijednost ugovora iznosila 657.263 KM.

Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. godine, Efendić je još jednom istakao “da će se u narednom periodu u skladu sa planiranom dinamikom iz sredstava planiranih budžetom Općine Novi Grad i ostalih institucija sa kojima su projekti započeti” između ostalih realizovati i projekat izgradnje sportsko-rekreativnog centra sa otvorenim bazenima na Dobrinji.

Nastavak radova omogućen je tek nakon što je Kantonalni Sud u Sarajevu 15. 09. 2019. godine, “odbio žalbu bivših vlasnika dijela zemljišta na kojem će se graditi otvoreni bazen sa pratećim sadržajima na Dobrinji.”

Prilikom potpisivanja Okvirnog sporazuma o izvođenju radova na izgradnji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji sa direktorom firme Unigradnja, Mustafom Durakovićem, pomoćnik opštinskog načelnika za finansije, Emir Dedović izjavio je:

Završili smo sve pripreme na projektu, od izdavanja građevinske dozvole, riješili imovinsko – pravne odnose, a u prošloj godini uradili smo i prvu fazu, koja se odnosila na stabilizaciju terena, izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže i pripremili se za nastavak radova.

Emir Dedović, 12. septembar 2018.

Skupština Kantona Sarajevo (KS) je krajem januara 2019. godine donijela je odluku o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o zajedničkoj izgradnji kompleksa objekata, sportsko-rekreativni centar sa otvorenim bazenom i pratećim sadržajem i platformom iznad rijeke Dobrinje, između KS-a i Općine Novi Grad Sarajevo”.

Tokom obilaska radova na pomenutom objektu u maju 2019. godine, načelnik Efendić je izrazio zadovoljstvo trenutnim napretkom nakon, kako je napomenuo, “nekoliko godina administrativne pripreme i problema koji smo imali krenuli sa izgradnjom ovog velikog kompleksa”.

Ovo je naš prvi obilazak gradilišta bazena i mogu reći da sam zadovoljan što smo nakon nekoliko godina administrativne pripreme i problema koji smo imali krenuli sa izgradnjom ovog velikog kompleksa. Naime, imali smo imovinsko-pravni problem vezano za eksproprijaciju zemljišta koja je provedena 1982. Iako je tada zemljište isplaćeno, imali smo žalbu jednog vlasnika i proces na sudu koji je trajao oko tri godine. To nas je u velikoj mjeri usporilo. Tek kada smo to riješili mogli smo da nastavimo dalje sa aktivnostima na ovom projektu.

Semir Efendić, 24. maj 2019.

Kako je tom prilikom rečeno, u ljetnom periodu bi trebali biti završeni svi betonski radovi i konstrukcija objekta, što je uslov za početak finalnih radova.

Pomenuti betonski radovi i radovi na konstrukciji objekta su još polovinom jula 2019. godine bili u toku, te se u avgustu počelo sa betoniranjem temeljne ploče otvorenih bazena u koju je ugrađeno oko 850 kubika betona, a šef gradilišta, Hamed Osmanković najavio je i narednu fazu izgradnje:

Nakon ovih radova pristupit će se izradi zidova, preliva i cjevnih razvoda za bazen, a to bi trebalo biti gotovo za mjesec.

Hamed Osmanković, 08. avgust 2019.

Kao što se na videu objavljenom 09. 12. 2019. godine vidi, radovi na izradi zidova, preliva, cjevnih razvoda i temeljne ploče su okončani.

Na svojoj novogodišnjoj konferenciji za štampu održanoj 31. 12. 2019. godine načelnik Efendić između ostalog obavijestio je javnost da je u 2019. godini “izgrađena cijela konstrukcija bazena, a da u 2020. godini slijede radovi na opremanju i postavljanju bazenske tehnike.”

Uz snimke trenutnog stanja na gradilištu, prvo majsko izdanje Info Novi Grad donijelo je najnovije informacije u vezi izgradanje sportsko-rekreacionog centra Dobrinja sa otvorenim bazenom uz naglasak da radovi teku planiranom dinamikom:

Napreduju radovi na jednom od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Opštine Novi Grad a u posljednjih mjesec dana radi se na betonskoj konstrukciji neplivačkog bazena kao i izradi hidroizolacije te drugih zemljanih i betonskih radova oko bazena. Ranije je potpuno završena fasadna bravarija na objektu. Radovi teku planiranom dinamikom a mještani Dobrinje kažu nam ovim radovima najviše se raduju.

Info Novi Grad Sarajevo, 03. maj 2020.

Istinomjer ovim načelniku Opštine Novi Grad Sarajevo, Semiru Efendiću u vezi obećanja izgradnje sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti realizaciju ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!