Javni prijevoz u Lukavcu ponovo u funkciji

Problemi sa javnim prijevozom na području lukavačke opštine prisutni su već neko vrijeme, te su i mještani sa područja nekoliko mjesnih zajednica krajem prošle sedmice najavili i protest u cilju skretanja pažnje na ovaj problem i pozivanja nadležnih na njegovo što brže rješavanje.

Problemi sa javnim prijevozom na području lukavačke opštine prisutni su već neko vrijeme, te su i mještani sa područja nekoliko mjesnih zajednica krajem prošle sedmice najavili i protest u cilju skretanja pažnje na ovaj problem i pozivanja nadležnih na njegovo što brže rješavanje.

U pravcu iznalaženja rješenja, načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić na svojoj se facebook stranici obratio građanima svoje opštine, najavljujući da je na “pomolu rješenje problema obustave javnog prijevoza u Lukavcu”.

Načelnik Delić je između ostalog naveo da se “trenutno radi na operativnom usaglašavanju i stvaranju zakonskih pretpostavki za uvođenje novog prijevoznika”, te dodao:

Već u ponedjeljak očekujemo da imamo spremna dokumenta, a ubrzo će biti zakazana i sjednica Općinskog vijeća na ovu temu. Molim za razumijevanje jer u ovom trenutku ne mogu tačno kazati dan od kada će krenuti autobuski saobraćaj, ali postoji mogućnost da to bude već sredinom ili krajem naredne sedmice.

Edin Delić, 06.10.2018.

U međuvremenu su zakazani protesti otkazani, a u skladu sa Delićevom najavom održana je vanredna sjednica Opšinskog vijeća Lukavac sa samo jednom tačkom dnevnog reda: “Razmatranje Prijedloga i donošenje Odluke o privremenom obavljanju javnog prijevoza putnika na području Opštine Lukavac”.

Opštinsko vijeće je na pomenutoj sjednici zaključilo da je “TRANS TURIST d.d. Tuzla  iskazao spremnost za pomoć u prevazilaženju trenutnog problema na način da svoje slobodne kapacitete privremeno angažuje na nekim polascima opštinskih autobusnih linija koje je dosadašnji prijevoznik prestao da održava do ponovnog uspostavljanja javnog linijskog prijevoza putnika na pomenutim linijama.”

Nakon što je Služba za komunalno-stambene poslove, boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica izradila Odluku o privremenom obavljanju javnog prijevoza putnika na području Opšine Lukavac, ista je od strane Opštinskog vijeća Lukavac i usvojena.

Ovim Istinomjer obećanju načelnika Opštine Lukavac, Edina Delića da će autobuski saobraćaj na spornim linijama ponovo biti uspostavljen ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti hoće li i kada ovaj problem na području lukavičke opštine biti dugoročno riješen.

(Istinomjer.ba)

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je...

KS: Gender akcioni plan i rodno odgovorno budžetiranje

Vlada Kantona Sarajevo na 20. sjednici održanoj 16. maja tekuće godine imenovala je Tim za izradu Gender akcionog operativnog i finansijskog plana u Kantonu Sarajevo. Na čelu ovog tima je...


Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...