Neispunjeno

Izvršna vlast u Federaciji BiH nije formirana do kraja 2022. godine

Nakon održanog sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem 28.11.2022. godine, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić najavio je formiranje izvršne vlasti na nivou Federacije BiH do kraja 2022. godine, što se nije dogodilo.

Foto: Facebook/Nermin Nikšić
Foto: Facebook/Nermin Nikšić

Voditelj: Znači, ide se definitivno sada i brže u formiranje vlasti, evo što se tiče Federacije, već se ta nazire vlast.

Nikšić: Apsolutno, dakle mi se nadamo i očekujemo da sve ovo napravimo i odradimo u zakonskim rokovima, odnosno ako se neki rok probije za nekoliko dana, ali da sve bude gotovo do Nove godine.

Nermin Nikšić, 28.11.2022.

Podsjećamo, nakon objavljenih rezultata Opštih izbora, između tzv. Osmorke i HDZ-a BiH trajali su pregovori o formiranju parlamentarne većine i izvršne vlasti. Krajem novembra 2022. godine, u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, nakon prethodnog odgađanja, između ovih političkih subjekata potpisana je finalna verzija sporazuma.

No, iako je na 2. vanrednoj sjednici održanoj 22.12.2022. godine, Predsjedništvo BiH sa dva glasa “za” te jednim glasom “protiv”, donijelo Odluku o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, koja je potvrđena i na 1. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održanoj 28.12.2022. godine, nova Vlada FBiH nije formirana do kraja 2022. godine.

S obzirom na to da do kraja 2022. godine nije formirana nova Vlada FBiH, Istinomjer obećanje Nermina Nikšića u vezi s tim ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!