Analize

Izjave entitetskih funkcionera/ki obilježile proteklu sedmicu

Istinomjer je tokom prošle sedmice ocijenio istinitost tri tvrdnje političkih aktera/ki iz BiH te smo zabilježili dva neispunjena obećanja. Analizirali smo i tvrdnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koje je iznio tokom gostovanja u decembru 2023. godine.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je da je predsjednik ovog entiteta “u posljednja tri izborna ciklusa osvojio najveći broj ličnih glasova”. Ako se u obzir uzmu glasovi koji se na Općim izborima dodjeljuju direktno pojedinačnim kandidatima (predsjednik RS i članovi Predsjedništva BiH), Dodik je samo 2018. osvojio najveći broj glasova, stoga je Istinomjer ovu tvrdnju Nenada Stevandića ocijenio kao većim dijelom neistinitu.

Poluistinitom je ocijenjena tvrdnja premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da su u aktuelnom mandatu Vlade FBiH prvi put u posljednjih 20 godina uplaćena sredstva u federalni Fond solidarnosti. Tokom aktuelnog saziva Vlade FBiH nisu prvi put u posljednjih 20 godina uplaćena sredstva u Fond solidarnosti, ali jesu obezbijeđena sredstva za nabavku lijekova za djecu oboljelu od cistične fibroze.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara ustvrdila je da Ustavni sud BiH treba biti popunjen s po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka te trojicom stranih sudija. Kako je definisano Ustavom BiH, pri izboru sudija Ustavnog suda BiH etnička pripadnost nije relevantna i Ustavni sud ne donosi odluke na etničkom principu odlučivanja, stoga je Istinomjer tvrdnju Lidije Bradare ocijenio neistinitom.

Neispunjenim je ocijenjeno obećanje visokog predstavnika u BiH Christina Schmidta iz januara 2023. godine da se Dan RS u ovom entitetu neće obilježiti na isti način i u istom okviru 2024. godine, s obzirom na to da Dan RS jeste obilježen na isti način kao i prethodne godine.

Načelnik Općine Neum najavio je u augustu 2023. godine da će izgradnja nove zgrade Općine Neum biti završena do kraja 2023. godine. S obzirom na to da izgradnja ove zgrade nije završena do 2023. godine, obećanje načelnika Jurkovića dobilo je ocjenu neispunjeno.

Od prošle sedmice Istinomjer prati i obećanje načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura koji je rekao da će u naselju Butmir do početka ljeta biti izgrađeni sportska ploha i dječije igralište.

U prošlosedmičnoj analizi Istinomjer se osvrnuo na izjave predsjednika RS Milorada Dodika koje je iznio tokom gostovanja na BHRT-u 22.12.2023. godine, a u kojima je vrijeđao visokog predstavnika u BiH i američkog ambasadora, prijetio secesijom te iznosio netačne tvrdnje o državi BiH i ustrojstvu Ustavnog suda.

Ilustracija: Istinomjer

U rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” prošle sedmice našao se delegat u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević, koji je, kao reakciju na prelet američkih borbenih aviona, najavio “puštanje milion papirnih aviona ispunjenih ljubavlju”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!