Ipak se može razgovarati i sa HDZ-om

Mnogo puta tokom protekle predizborne kampanje, ali i dosta ranije, od čelnika stranaka predstavnica “lijevog bloka” mogli smo čuti “čvrste” stavove kako neće sarađivati prvenstveno sa SDA i HDZ-om BiH u federalnoj vlasti, ali ni sa SNSD-om na državnom nivou. Ipak prema posljednjim izjavama upravo predstavnika “lijevog bloka” čini se da su stavovi tih partija “omekšali”.

Nakon posljednjeg sastanka lidera DF-a, SDP-a, NS-a i SBB-a, održanog 29. novembra, predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić je rekao kako su te stranke spremne razgovarati i sa HDZ-om o mogućoj uspostavi vlasti, ukoliko se ne bude razgovaralo o “matematičkim koalicijama”.  

U tom kontekstu, spremni smo razgovarati i s HDZ-om kao blok, a ne pojedinačno.”

Željko Komšić, 29.11.2018.

S obzirom da se Željko Komšić posljednjih godina mnogo puta bavio kritikom politike HDZ-a, vrijedi podsjetiti na neke njegove stavove izrečene u posljednjih godinu dana.

Gotovo polovinu intervjua koji je dao dva dana uoči Općih izbora 7. oktobra, Komšić je odgovarao na pitanja o “prijetnjama po BiH”, te je u tom kontekstu posebno isticao HDZ-BiH i njenog lidera Dragana Čovića.

Komšić je prvo rekao da napuštanje vlasti u FBiH, 2015. godine ne smatra pogrešnim potezom.

Mi ovakvi, oni takvi kakvi su, nismo mogli zajedno. Mi sebi nismo mogli dopustiti toliko popuštanje Čoviću kao ni toliku nezakonitost u radu. Što god da se tu dešavalo, sigurno bismo se razišli, prije ili kasnije, ovako kako se to desilo ili drugačije, svejedno.”

Željko Komšić, 05.10.2018.

Potom je na pitanje “šta je najveća opasnost u ovom trenutku po BiH? Je li to osovina HDZ BiH-SNSD?”, odgovorio:

Jeste. Ta osovina može biti fatalna po BiH. Oni čak više i ne kriju svoje planove.”

Željko Komšić, 05.10.2018.

Osim toga, tadašnju mogućnost ulaska i Milorada Dodika i Dragana Čovića u Predsjedništvo BiH, prokomentarisao je riječima:

Pojednostavljeno rečeno – kao da vuku i medvjedu ostavite jagnje na čuvanje. Sačuvali ga sigurno ne bi.”

Željko Komšić, 05.10.2018.

Komšić je zajedno sa predsjednikom SDP-a, Nerminom Nikšićem, nakon zajedničke sjednice glavnih odbora ovih stranaka održanog u septembru 2017. godine rekao je plan ove dvije partije “formiranje vlasti bez ijedne nacionalne stranke.”

Sa SDA, SNSD-om i HDZ-om nema zajedničkog nastupa ni u Federaciji ni u Republici Srpskoj.”

Željko Komšić, 09.09.2017.

I samo dan uoči sastanka lidera “bh. bloka”, kada se Komšić sastao sa liderom SDA, Bakirom Izetbegovićem činilo se da je i dalje dosljedan svojim donedavnim stavovima.

DF nije, niti će ikada biti ona stranka, bez obzira djelovala u okviru bloka ili u nekim situacijama samostalno, koja će djelovati kao sredstvo ili će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i u Vladu FBiH ili eventualno na nivou države.”

Željko Komšić, 28.11.2018.

Nakon svih nabrojanih, ali i drugih izjava Željka Komšića u proteklih par godina, a koje su se izrazito negativno odnosile na svaki pomen saradnje sa HDZ-om, SDA i SNSD-om, Istinomjer njegov posljednji istup nakon sastanka sa SDP-om, NS-om i SBB-om, ne može ocijeniti drugačije osim kao nedosljedan.  

(Istinomjer.ba)

Komšić: “O Dodikovom stavu o ANP-u ovisit će i moje glasanje o mandataru”

Još početkom godine član Predsjedništva BiH Željko Komšić je imao stav da će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za...

Od “redovnog usvajanja ANP-a” do “smanjenog intenziteta”

Polovinom maja 2019. godine, predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić potpisali...Pitanja vezana za granicu između BiH i Republike Srbije i dalje bez odgovora

Problem oko demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije proteklih je dana ponovo aktueliziran. Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik,...