Poluistina

Implementacija rezultata izbora mogla bi biti komplikovana

Nakon još jednog neuspješnog sastanka lidera političkih partija i predstavnika međunarodne zajednice na temu izmjena Izbornog zakona BiH, predsjednik DF-a, Željko Komšić izjavio je kako nepostizanje dogovora ne stvara prepreku za održavanje izbora i implementaciju rezultata.

Neusvajanje Izbornog zakona nije nikakva smetnja za raspisivanje izbora i implementaciju rezultata izbora. Takva vrsta prepreka ne postoji.”

Željko Komšić, 25.04.2018.

Osim što se ne radi o “usvajanju Izbornog zakona” nego njegovih izmjena, prvi dio Komšićeve izjave je tačan, jer prepreke za raspisivanje i održavanje izbora nema, u čemu se slažu i svi politički akteri.

Opći izbori će biti, prema svemu sudeći, raspisani početkom maja, a 7. oktobra će građani moći glasati za članove Predsjedništva BiH, predsjednika RS-a, kao i poslanike u entitetskim i kantonalnim skupštinama, te problema u implementiranju izbornih rezultata u ovom dijelu izbornog procesa, ne bi trebalo biti.

Međutim, implementacija izbornih rezultata u FBiH, kada je uspostava Doma naroda FBiH u pitanju, neće biti moguća ukoliko se ne izvrše nužne izmjene Izbornog zakona koji se odnosi na taj dio.

Kao što je javnosti već poznato, obaveza izmjena Izbornog zakona nametnuta je nadležnim zakonodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini nakon donošenja odluke Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića za ocjenu ustavnosti odredbi članova zakona. Zahtjev se odnosio na članove zakona koji se tiču načina izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a Ustavni sud je naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da uskladi Izborni zakon sa Ustavom BiH u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke u kojoj se između ostalog navodi:

“Nalaže se Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 61. stav 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja ove odluke uskladi odredbu Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu: “Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu” i odredbe Poglavlja 20 – Prelazne i završne odredbe člana 20.16.A stav 2. tač. a-j. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine…sa odredbama člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine”.

Nakon što je prošao rok od šest mjeseci, a dogovor nije postignut, ovaj Član Izbornog zakona prestao je da važi pa je tako izbor delegata u novi Dom naroda FBiH praktično onemogućen ukoliko se ne usvoje izmjene dopunjene novim članom zakona. Neimenovanje delegata u Dom naroda zakomplikovao bi i imenovanje Vlade FBiH, a bez novog Doma naroda FBiH prema Izbornom zakonu ne može se imenovati ni Dom naroda PSBiH. Da nam u slučaju nepostizanja dogovora slijedi period neizvjesnosti, upozorili su i iz CIK-a.

Stoga će istinomjer izjavu lidera DF-a, Željka Komšića u ovom slučaju ocijeniti kao poluistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!