Ispunjeno

Hitna sjednica Zastupničkog doma PS BiH bez SNSD-ovih zastupnika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH) i potpredsjednik SNSD-a, Nebojša Radmanović među prvima je najavio da poslanici SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH neće učestvovati u radu hitne sjednice ovog zakonodavnog tijela zakazane za 14.06.2019. godine.

Ustvrdivši tom prilikom pored ostalog da je inicijativa za sazivanje pomenute sjednice “protiv volje građana jer oni koji su spriječili da radi Parlamentarna skupština i da bude izabran Savjet ministara sada pokušavaju da diktiraju tempo u parlamentu”, Radmanović je dodao:

Ta grupa poslanika u Predstavničkom domu spriječila je imenovanje komisije za izbor Savjeta ministara, a sada je pokrenula inicijativu za održavanje hitne sjednice parlamenta o nesporno važnim pitanjima. Međutim, u takvoj vrsti sjednice poslanici SNSD-a neće učestvovati jer je to pokušaj da oni koje građani nisu izabrali upravljaju procesima.

Nebojša Radmanović, 12.06.2019.

Hitna sjednica Zastupničkog doma PS BiH počela je u prijepodnevnim časovima 14.06.2019. godine konstatacijom predsjedavajuće ovog Doma, Borjane Krišto da “postoji kvorum za odlučivanje”, ali da sjednici ne prisustvuju zastupnici iz reda SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske.

Ubrzo zatim, sjednica je prekinuta zbog, kako se navodi, “nepostojanja entitetske većine iz RS-a za usvajanje dnevnog reda”.

Od ukupno 29 prisutnih, 24 je glasalo za, troje protiv, dvoje je suzdržano. Postoji opća, ali ne postoji entitetska većina. Mi nemamo trećeg člana Kolegija za usaglašavanje stoga moram sa žaljenjem konstatirati da u ovom trenutku nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice Zastupničkog doma i ide na usaglašavanje kada se za to stvore pretpostavke.

Borjana Krišto, 14.06.2019.

Ovim Istinomjer obećanje Nebojše Radmanovića da poslanici SNSD-a neće učestvovati u radu hitne sjednice Zastupničkog doma PS BiH ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!