Analize

Građani Zenice bez grijanja dok nadležni međusobno prebacuju odgovornost

Grijanje u Zenici je višedecenijski problem kojem se, uprkos određenim ulaganjima i formiranju nove zajedničke kompanije Toplana Zenica, ne nazire rješenje kojim bi se građanima ovog grada omogućila redovna i sigurna opskrba toplotnom energijom.

Foto: Arcelor Mittal Zenica/FB

U oktobru 2018. godine, s ciljem rješavanja snabdijevanja toplotnom energijom, u Zenici je osnovana firma Toplana Zenica u kojoj, prema Registru poslovnih subjekata u BiH, kompanija ArcelorMittal ima 50 posto vlasništva, Grad Zenica 20 posto, dok po 15 posto vlasništva imaju finski partneri KPA Unicon i FinnFund. Prilikom potpisivanja ugovora, potpredsjednik Odbora KPA Unicon Finska Jukka-Pekka Kovanen dao je rok do kada je trebao biti okončan proces unapređenja grijanja u Zenici.

Vrijednost ugovora je nešto malo preko 20 miliona eura. Projekt započinjemo sada i cilj je da ostvarimo grijanje grada do 2020. godine. Sigurno ćemo tražiti lokalne partnere da zajedno s nama ostvare ovaj projekt.

Jukka-Pekka Kovanen, 4.10.2018.

Foto: Registar poslovnih subjekata u BiH

Da će građani imati grijanje u 2020, potvrdio je i gradonačelnik Kasumović u julu 2019. godine, u intervjuu za Faktor:

Kao gradonačelnik, ne mogu uraditi nikakav kapitalni projekat jer se ne mogu zaduživati kreditno. I pored toga uspio sam riješiti grijanje. Koštat će 110 miliona KM, i u 2020. godini Zenica će dobiti ekološko grijanje. Sada se u Zenici potroši oko 200.000 tona uglja, koncentracija SO2 je ogromna. Kada krenemo sa novim sistemom grijanja, ni jedna tona uglja u Zenici se neće trošiti. Zimi će se grad grijati, a ljeti proizvoditi struju, i imat ćemo 90 posto smanjenje emisije štetnih gasova. Garant kredita za realizaciju ovog projekta je Mittal, što je EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) prihvatio. Napravio sam joint venture kompaniju, gdje je 50 posto vlasnik Mittal, 15 posto Finski fond, odnosno Vlada, 15 posto finska kompanija koja pravi najbolje kotlove na svijetu i 20 posto Grad Zenica. Osnivački ulog je bio 5 miliona KM, što sam osigurao iz budžeta. Prvi kotao treba stići iz Finske u Zenicu već 1. augusta. Međutim, naišli smo na problem dozvola, koje nam trebaju dati ZDK i Federacija. Što se mene tiče, to je završeno, i na zadovoljstvo svih građana Zenice u narednoj godini imat ćemo ekološko grijanje.

Fuad Kasumović, 29.7.2019.

Podsjećamo, Istinomjer je obećanje Kasumovića iz 2017. godine da će 2018. godine Zenica dobiti novi sistem grijanja ocijenio kao neispunjeno. Potom je Kasumović 2019. godine dao novo obećanje da će to biti 2020. godine, ali je i to obećanje ostalo neispunjeno.

Nekoliko godina poslije datih obećanja problemi su isti. Niske temperature dočekali su hladni radijatori, iako je temperatura zraka, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, 11.10.2021. godine u jutarnjim satima iznosila šest stepeni Celzija, a slična situacija bila je i prethodnih dana. U Gradskoj upravi (GU) Zenice istog dana održan je sastanak između gradonačelnika Fuada Kasumovića i menadžmenta Javnog preduzeća “Grijanje” d.o.o. Zenica, s ciljem rješavanja ovog problema. Kako je objavljeno na profilu GU Zenica na društvenoj mreži Facebook, Kasumović je najavio da bi građani od 15. oktobra trebali imati grijanje, ali i to zavisi od kompanije ArcelorMittal.

Krajem jula 2021. godine, GV Zenice usvojilo je program organizovanja sezone grijanja 2021/2022. godine, koji je predviđen da traje od 1. oktobra do 1. maja 2022. godine. Iz JP “Grijanje” d.o.o. Zenica kažu da je ovaj zaključak neprovodiv bez izmjene Odluke o zagrijavanju grada.

U Odluci o zagrijavanju grada definisano je i to kada Javno preduzeće “Grijanje” Zenica može ranije početi grijne sezonu. Tako se u članu 48. ove Odluke navodi: “Distributer će vršiti isporuku po ovom članu ako temperatura vanjskog zraka tri noći uzastopno bude niža od 12 stepeni, mjereno u 21 sat”. Ovi uslovi će biti ispunjeni večeras u 21 sat, nakon čega će distributer obavijestiti nadležnu gradsku službu da su ispunjeni uslovi za prijevremeno puštanje grijanja. Javno preduzeće “Grijanje” Zenica nijednom svojom radnjom nije prekršilo zakonske propise koji regulišu tu oblast, te će učiniti sve da u narednim danima naši građani dobiju tople radijatore.

JP Grijanje Zenica, 10.10.2021.

U ponedjeljak, 11. oktobra, održana je hitna sjednica kolegija GU, kojoj je prisustvovao i menadžment Javnog preduzeća „Grijanje“ d.o.o. Zenica. Kako su iz GU Zenice prenijeli na svom Facebook profilu, jedina tema sastanaka bila je aktuelna problematika zagrijavanja stambenih i poslovnih objekata u gradu Zenica.

Od uprave ArcelorMittala sam zahtijevao da se danas u prijepodnevnim satima održi sastanak između predstavnika Gradske uprave, JP Grijanje i ArcelorMittala kako bi se otklonile sve nedoumice. Očekujem da će indijski partneri i uposleni domaći menadžeri pokazati više društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici. Naravno, i menadžment Grijanja treba biti aktivniji i blagovremeno o svim radnjama informisati građane.”

Fuad Kasumović, 11.10.2021.

Iz Javnog preduzeća “Grijanje” d.o.o. Zenica odgovornost također prebacuju na kompaniju ArcelorMittal.

Iako smo uložili maksimalne napore da sezona grijanja počne ranije, o čemu svjedoči dopis upućen kompaniji “ArcelorMittal” Zenica i to 23. septembra da smo spremni početi puniti sistem, nažalost, iz ove kompanije su sistem počeli puniti tek 6. oktobra i to na intervenciju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Javno preduzeće “Grijanje” Zenica na vrijeme je preduzelo sve neophodne mjere za početak grijne sezone, međutim, o punjenju sistema odlučuje isključivo kompanija “ArcelorMittal”, a koje je preduslov da sezona grijanja počne.

 

JP “Grijanje” d.o.o. Zenica, 10.10.2021.

Zbog problema s grijanjem u Zenici, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić donio je odluku da se u svim osnovnim i srednjim školama u Zenici koje se griju putem daljinskog sistema grijanja nastava odvija skraćeno, odnosno da časovi, umjesto 45, traju 30 minuta.

Iz kompanije ArcelorMittal Zenica odgovornost su prebacili na JP “Grijanje” d.o.o. Zenica. Kako kažu, ovo javno preduzeće nije osiguralo uslove za postavljanje uređaja za mjerenje potrošnje električne energije na mreži sa koje se napaja elektrooprema pumpne stanice ArcelorMittala Zenica.

Imajući u vidu da nakon svih ovih mjeseci JP Grijanje nije ispunilo zakonske uvjete prije početka sezone grijanja 2021./2022. i nije dobilo potrebno odobrenje Elektroprivrede BiH u vezi sa preuzimanjem električne energije, kompanija ArcelorMittal Zenica je na vlastitu inicijativu, a u cilju što bržeg rješavanja problema, 07.10.2021. poslala zahtjev Elektroprivredi BiH – Elektrodistribucija Zenica, kako bi se JP Grijanju omogućilo instaliranje odgovarajućeg mjernog uređaja, čime bi JP Grijanje regulisalo svoje obaveze prema Elektroprivredi u skladu sa Zakonom. Međutim, kako bi izbjeglo preuzimanje obaveze plaćanja potrošene električne energije, JP Grijanje je osiguralo ugradnju brojila samo na 0,4 kV. Takav napon, međutim, služi samo za osvjetljenje i pomoćno napajanje. Pumpe, koje se koriste za cirkulaciju vode u sistemu grijanja, napajaju se 5 kV visokim naponom. Ovaj prijedlog nije u skladu s važećim propisima ili Rješenjem federalnog inspektora u kojem se jasno kaže da isporuku električne energije treba regulisati na 5 kV. Bez ovog napajanja ne može raditi pumpna stanica Termoelektrane, a samim time ni sistem grijanja grada.

ArcelorMittal Zenica 12. 10. 2021.

Istinomjer je kontaktirao i JP “Grijanje” d.o.o. Zenica s ciljem dobijanja dodatnih informacija o početku grijne sezone u ovom gradu, ali i o realizaciji projekta Toplana Zenica, međutim, odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Sredinom septembra ove godine, gradonačelnik Kasumović objasnio je da sezona grijanja u ovom gradu počinje 1. oktobra, odnosno da njen početak zavisi od vanjskih temperatura zraka.

Ako temperature ne znam ispod kojih cifara budu, prije prvog će biti napunjen sistem, da li ako temperature budu ko danas, 27, nema potrebe da ljude… onaj, ali će imati grijanje.

Fuad Kasumović, 16.9.2021.

Tada je gradonačelnik Zenice pojasnio šta će uslijediti ako ove grijne sezone bude problema s distribucijom toplotne energije u ovom gradu.

Ako ne završe ove sezone i imadnem problem s grijanjem, građanima će grad platiti električnu energiju. Sada će vjerojatno na ovom jahat’ da pripremam građane da neće imat’, imat’ ćete, ali će ove kompanije morati platiti ovo što kasne.

Fuad Kasumović, 16.9.2021.

Građani Zenice tako, i pored brojnih obećanja, još uvijek nemaju adekvatno riješeno snabdijevanje toplotnom energijom te, iako se bliži zvanični početak grijne sezone, nemaju garancije da će grijanje biti dostupno. Dok nadležni međusobno prebacuju odgovornost, gradonačelnik Kasumović najavljuje plaćanje struje građanima ako grijanja ne bude, a stanovnicima Zenice ostaje nada da se neće ponoviti situacija iz januara 2017. godine, kada su na minus 24 stepena ostali bez grijanja.

 

(Istinomjer.ba)

Napomena: Analiza “Građani Zenice bez grijanja dok nadležni međusobno prebacuju odgovornost”, objavljena 12.10.2021, dopunjena je istog dana nakon što su nam iz kompanije ArcelorMittal dostavili odgovore na postavljena pitanja.

Pitajte Istinomjer!