Analize

Grad Tuzla: Prva godina mandata gradonačelnika Jasmina Imamovića

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, ispred Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), imao je predizborni program iz kojeg je Istinomjer izdvojio 66 obećanja koja ćemo pratiti tokom ovog mandata.


Imamović je tokom prve godine mandata ispunio tri data obećanja. Prvo se tiče obaveznog objavljivanja javnih nabavki na stranici Grada. Drugo ispunjeno obećanje je “Insistiranje na adaptaciji zgrade Muzeja Istočne Bosne Tuzla”, za što je rebalansom budžeta za 2021. godinu, za potrebe adaptacije ove kantonalne ustanove, izdvojeno 100.000 KM. Adaptacija je započela u oktobru 2021, a Grad Tuzla je još 2004. godine Muzeju dao na trajno korištenje prostorije nekadašnje Interne bolnice u Tuzli.

Treće ispunjeno obećanje tiče se završetka gradnje replike starog Radničkog doma i sportskog objekta “Partizan” u Kreki. Novi objekat je istih dimenzija, iste namjene, te je izgrađen na mjestu gdje je stajao nekadašnji dom, a koji je iz sigurnosnih razloga uklonjen 2017. Svečano otvorenje održano je 25. novembra 2021. godine.

Od obećanja koja su ocijenjena u progresu izdvajamo aktivnosti na uključenju civilnog društva u planiranja budžeta i kapitalnih projekata.

U julu 2021. godine, objavljen je javni poziv za predaju prijedloga za investiranje u svrhu izrade Programa kapitalnih investicija Grada Tuzla za period 2021-2025. godina. Prijedloge su mogli podnijeti građani pojedinci, udruženja građana i fondacije, mjesne zajednice, poduzetnici, privredna društva, gradske službe za upravu i svi drugi subjekti koji predlažu projekat od interesa za veći broj građana.

Nadalje, Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu i Služba za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica Grada Tuzla objavile su poziv za korisnike iz oblasti kulture, sporta, pitanja mladih, socijalne zaštite i drugih neprofitnih organizacija, korisnike budžeta Grada Tuzle, da dostave primjedbe, prijedloge i sugestije za nacrt budžeta Grada Tuzle za 2022. godinu.

Ocjenu u progresu dobilo je obećanje o izgradnji novih turističko-rekreativnih kompleksa. U oktobru 2021. godine započeli su radovi na rekonstrukciji Doma prirode Ilinčica. Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 1,1 milion KM. Do kraja prvog mandata završene su piknik lokacije i LED rasvjeta. Trenutno se radi na rekonstrukciji Kuće prirode, koja će imati prostor za edukaciju, kuhinju i prostor za rekreaciju, koji bi trebao uključivati bicikle za iznajmljivanje.

Unapređenje transparentnosti rada Gradskog vijeća i izvršne vlasti također je ocijenjeno kao u progresu jer se na web stranici Grada Tuzle objavljuju dnevni redovi, stenogrami, videosnimci sa sjednica Gradskog vijeća, dok se odluke Gradskog vijeća objavljuju u Službenom glasniku Grada Tuzle, koji je dostupan za preuzimanje na stranici Grada.

U prvoj godini mandata gradonačelnika Tuzle zabilježen je veliki broj obećanja čija je realizacija započeta.

Izgradnja gradskog groblja Drežnik bila je predmet obećanja Jasmina Imamovića i u prethodnom mandatu. Prvu fazu izgradnje centralnog gradskog groblja Drežnik izvođač radova mora završiti za tri godine od dana uvođenja u posao. Izgradnja je započela krajem 2020. godine, a trebala bi biti završena u toku mandata 2020-2024.

Na 11 datih obećanja nisu zabilježene aktivnosti, što znači da je do kraja prve godine mandata gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović provodio aktivnosti na ispunjenju 83% obećanja. To bi u konačnici moglo rezultirati velikim brojem ispunjenih obećanja do kraja mandata 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!