Grad Banja Luka će riješiti problem nekvalifikovane radne snage?

Na konferenciji “Pilot projekat dualnog obrazovanja” održanoj 09.04.2019. godine u Banja Luci najavljeno je da će Gradska uprava Banja Luke uskoro započeti sa s transformacijom Radničkog univerziteta u Banja Luci, a s ciljem donošenje “najboljih zakonskih rješenja” koje bi Vlada RS trebalo da donese po ugledu na zemlje iz regiona “kako bi se riješio problem nekvalifikovane radne snage u gradu, ali i u RS”.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luke, Zoran Talić izjavio je da su gradske vlasti, u saradnji s Vladom Švajcarske, za ovu namjenu obezbijedile “švajcarskog stručnjaka koji je boraveći u gradu istražio tržište rada i obrazovni sistem, te uradio dokument sa smjernicama na koji način implementirati dualno obrazovanje”.

Grad Banja Luka će već na Skupštini grada u maju formalno početi s transformacijom Radničkog univerziteta u Banja Luci. Predstoji da Vlada RS ovakav dualni sistem uredi i donese zakonska rješenja.

Zoran Talić, 09.04.2019.

Istinomjer će pratiti da li će u maju započeti najavljena transformacija banjalučkog Radničkog univerziteta.

 

(Istinomjer.ba)

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove godine, sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, najavio da...


Uskoro počinje druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići?

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić i direktorica KJKP ”Sarajevogas”, Nihada Glamoč su u petak, 19. aprila, potpisali Sporazum o realizaciji projekta...