Analize

Godina Vlade FBiH: Bez značajnih rezultata u oblasti zdravstva

Od 48 obećanja u oblasti zdravstva, započete su aktivnosti na realizaciji njih četiri, dok je tek jedno obećanje imalo konkretne aktivnosti na ispunjenju, zbog čega je ocijenjeno kao “u progresu”.

Izvor: Freepik

Aktuelna Vlada Federacije Bosne i Hercegovine započela je s radom početkom maja 2023. godine. Obećanja iz oblasti zdravstva dale su četiri stranke: HDZ BiH (6), Naša stranka (16), Narod i pravda (12) i SDP BiH (14).

U progresu je ispunjenje obećanja koje se tiče jačanja Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Pored aktivnosti na utopljavanju i opremanju SKB Mostar, Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH dodijelila je 22. juna 2023. godine Rješenje o akreditaciji i certifikaciji za pet organizacijskih jedinica u ovoj bolnici. Na 31. hitnoj sjednici, održanoj 23. novembra 2023. godine, Vlada FBiH odobrila je kapitalni transfer za dovršetak izgradnje Klinike za dječje bolesti SKB Mostar u iznosu od sedam miliona KM. Nova zgrada Klinike za dječje bolesti SKB Mostar otvorena je 21. decembra 2023. godine.

Zahvaljujući aktivnostima u vezi sa SKB Mostar, obećanje koje se tiče povećanja investicija u zdravstvu u kontekstu razvoja infrastrukture ocijenjeno je započetim.

Tokom 2023. godine organizovan je niz edukativnih radionica o imunizaciji protiv HPV-a, dok je u oktobru 2023. godine pokrenut preventivni program rane detekcije slabovidnosti kod djece s ciljem pravovremenog otkrivanja i liječenja ovog problema. Zahvaljujući ovim aktivnostima, jedno obećanje HDZ-a i jedno obećanje NiP-a ocijenjeno je započetim.

Započeta je realizacija obećanja Naše stranke koje se odnosi na sudjelovanje u javnom prostoru i promociji pozitivnih zdravstvenih rješenja. Krajem marta 2024. godine počelo je predstavljanje programa “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” koji je usmjeren na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove. Ovim projektom trebao bi biti osiguran strateški pristup općina u području prevencije bolesti i promocije zdravlja. Ovaj projekat obuhvaća 13 lokalnih zajednica u Federaciji BiH.

Od nezapočetih obećanja najzanimljivije je ono koje je dao NiP, a tiče se poboljšanja regulatornog okvira za suzbijanje konzumiranja duhana, alkohola i drugih štetnih supstanci. Podsjećamo, u maju 2022. godine usvojen je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a na snagu je stupio godinu kasnije. Iako je ovaj zakon stupio na snagu otprilike kada je i Vlada FBiH započela mandat, još uvijek se nije pristupilo njegovoj implementaciji, što bi uključivalo zabranu pušenja u javnim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte.

Isto tako, nisu zabilježene aktivnosti na poduzimanju konkretnih mjera za smanjenje listi čekanja na dijagnostičke i terapeutske procedure.

Na oko 10% obećanja iz oblasti zdravstva zabilježene su konkretnije aktivnosti. Upoređujući oblasti u smislu procenta započete realizacije obećanja, oblast zdravstva je posljednja i nalazi se iza oblasti pravne države (19%) i državnog uređenja (21%).

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!