Nije započeto

Poboljšanje regulatornog okvira za suzbijanje konzumiranja duhana, alkohola i drugih štetnih supstanci

Partije: NiP | Oblasti: Zdravstvo

U oblasti zdravstvene zaštite mladih, Narod i Pravda zalaže se za: (…) poboljšanje regulatornog okvira u kontekstu suzbijanja konzumiranja duhana, alkohola i drugih štetnih supstanci.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje usvojen je za vrijeme mandata prošle Vlade FBiH. Zakon je u Federaciji BiH stupio na snagu 28.5.2023. godine. U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, kao i usklađivanja sa UN Okvirnom konvencijom o kontroli duhana, Zakonom se uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog oglašavanja, promidžbe i sponzoriranja, sprječavanje pristupa maloljetnim osobama tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obvezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom zakona. 

Međutim, nema podataka da je aktuelna Vlada FBiH u prvih godinu dana mandata provodila aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!