Započeto

Sudjelovanje u javnom prostoru i promocija pozitivnih zdravstvenih rješenja

Partije: Naša stranka | Oblasti: Zdravstvo

Mi želimo imati zdravstveni sistem koji nas potiče na (…) sudjelovanje u javnom prostoru i promociju pozitivnih zdravstvenih rješenja (…).

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Naša stranka

Na zvaničnoj stranici federalnog ministarstva zdravstva 2.6.2023. godine najavljeno je da će u okviru XVIII Simpozija iz dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem, biti obavljeno 15 najsloženijih operativnih zahvata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Simpozij je održan na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a operativne zahvate obavili su eminentni međunarodni stručnjaci zajedno s liječnicima iz BiH. 

“Investiranje u zdravlje i razvoj djece i mladih najbolji je doprinos gospodarskom prosperitetu u budućnosti. U tom kontekstu treba istaknuti da su za ranu dijagnostiku i liječenje određenih bolesti kod djece potrebne iznimno složene dijagnostičke i terapeutske procedure, koje zahtijevaju ne samo vrhunsku tehnologiju, nego i znanja i vještine zdravstvenih profesionalaca”, izjavio je federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac.


U septembru 2023. godine započelo je održavanje edukativnih radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u Federaciji BiH koje su namijenjene zdravstvenim radnicima. Shodno tome, održane su radionice u Sarajevu, Travniku, Tuzli, Orašju, Grudama, Livnu, Mostaru, Goraždu, Zenici i Bihaću.


U općinama u FBiH krajem marta 2024. godine počelo je predstavljanje programa „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“. Projekt je usmjeren na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove i osigurati strateški pristup općina u području prevencije bolesti i promociji zdravlja. Kako se navodi na stranici Federalnog ministarstva zdravstva ovim projektom će više od milion građana/ki dostići zdravstvenu informiranost i povećati učešće u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja i prevenciji bolesti u lokalnim zajednicama. Projekt će se provoditi u 13 lokalnih zajednica u Federaciji BiH, a do sada je predstavljen u općinama Kiseljak, Travnik i Općini Stari Grad. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!