Započeto

Jačanje preventivnih zdravstvenih programa

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Zdravstvo

Jedan od osnovnih smjerova na kojem ćemo također raditi jest i jačanje preventivnih zdravstvenih programa i mjera s ciljem stvaranja kvalitetnije zdravstvene zaštite.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

U septembru 2023. godine započelo je održavanje edukativnih radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u Federaciji BiH koje su namijenjene zdravstvenim radnicima. Dvije su već održane, i to u Sarajevu i Travniku.

Izvor: ZZJZ FBiH

Edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV-a u FBiH vodi Zavod za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH) u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, organizacijama UNFPA, WHO u BiH, USAID te Udrugom “Kap”, a radionice će se održavati do kraja godine u gradovima i općinama Federacije Bosne i Hercegovine.

Prva radionica održana je u Sarajevu 6. septembra 2023. godine, dok je druga održana u Travniku dan kasnije.  

Aktivnosti na promociji imunizacije započele su u augustu, kada je ZZJZ FBiH potpisao memorandume o saradnji s Udruženjem za promovisanje urbane kulture u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Udruženjem “Kap” na osnovu kojih će se realizovati pojedinačne i zajedničke aktivnosti na uvođenju imunizacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Udruženja bi trebala osigurati resurse za podršku promovisanju imunizacije protiv HPV-a u Federaciji BiH, sarađivati sa Zavodom u odabiru lokacija za promociju imunizacije protiv HPV-a i učestvovati u distribuciji postojećih i novopripremljenih promotivno-informativnih materijala o važnosti imunizacije protiv HPV-a.

Tako je na Open City Mostar Festivalu, koji je otvoren 24.8.2023, ZZJZ FBiH imao promotivni štand na kojem su informisali zainteresovane o uvođenju imunizacije protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika pojave karcinoma grlića maternice u kasnijoj dobi.


Početkom juna 2023. godine Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH) i Udruga za prevenciju ovisnosti NARKO-NE iz Sarajeva potpisali su protokol o suradnji.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, protokolom su definisane zajedničke aktivnosti na realizaciji Programa prevencije ovisnosti na radnom mjestu “Zdravo radno okruženje za sve!” i kampanje ”Kompanija – prijatelj zdravlja”. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!