Započeto

Povećanje investicija u zdravstvu u kontekstu razvoja infrastrukture

Partije: NiP | Oblasti: Zdravstvo

Povećanje investicija u zdravstvu u kontekstu razvoja infrastrukture, obnove postojećih i izgradnje novih kapaciteta, modernizacije medicinske opreme, povećanja broja kreveta, uvjeta za educiranje kadra, te posljedično povećanja broja zdravstvenih usluga.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 18.7.2023. godine saopćila je, putem zvanične stranice, da je usvojila dvije odluke o programu utroška sredstava sa kriterijima raspodjele iz „Tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima“ na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva. Odluke se odnose na finansiranje prve faze izgradnje zgrade hitne pomoći Doma zdravlja u Zenici i završetak izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku u ukupnom iznosu od 3 miliona KM, pri čemu se za DZ Zenica izdvaja milion KM, dok za zgradu DZ u Kiseljaku 2 miliona KM, navedeno je u saopćenju.


Vlada Federacije BiH je na 31. hitnoj sjednici, održanoj 23.11.2023. godine na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – dovršetak izgradnje Klinike za dječije bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar“, utvrđen u Budžetu FBiH za 2023. godinu, u iznosu od 7.000.000 KM. Ova sredstva raspoređena su za finansiranje projekta izgradnje Klinike za dječije bolesti SBK Mostar, u iznosu od 4.700.000 KM, te dogradnju objekta Tople veze radi osiguranja komunikacije Dječje klinike sa drugim bolničkim sadržajima u iznosu od 2.300.000 KM. Nova zgrada Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar otvorena je 21. decembra 2023. godine a prostire se na 10.000 četvornih metara.

Vlada Federacije BiH je istoj sjednici na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za opremanje ortopedske sale na Klinici za ortopediju i trumatologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla“, utvrđen u Federalnom budžetu za 2023. godinu, u iznosu od 500.000 KM. Sredstva se raspoređuju za nabavku medicinske opreme za operacionu salu u okviru Projekta opremanja klinike za ortopediju i traumatologiju JZU UKC Tuzla. 

Vlada FBiH je 21.12.2023. godine na 41. hitnoj sjednici a na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva donijela Odluku kojom je izmijenjena i dopunjena ranija Odluka o usvajanju Programa utroška 75 miliona KM sa kriterijima raspodjele sredstava sa tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu. Riječ je o povećanju ukupnih sredstava za 2,2 miliona KM. Raspodjela ovih sredstava izvršena je na način da su dva miliona KM za Bolnicu „Dr. Fra Mihovil Sučić“ u Livnu i 200.000 KM za Dom zdravlja u Travniku.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!