Započeto

Jačanje SKB Mostar

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Zdravstvo

Prioritetna politika jačanja sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite provodit će se na nekoliko razina: jačanje SKB-a Mostar.

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH

Federalno ministarstvo zdravstva 31.5.2023. godine saopćilo je da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini donirala četiri RTG aparata zdravstvenim ustanovama u FBiH od čega je jedan aparat pripao Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac istakao je da osim što je riječ o aparatu visoke kvalitete, također isti spada u transportni što ujedno olakšava i povećava mogućnost njegove upotrebe u praksi. Vrijednost doniranih aparata je 615.000 dolara, bez PDV-a. 

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH dodijelila je 22.6.2023. godine Rješenje o akreditaciji i certifikaciji za pet organizacijskih jedinica u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i to: Klinici za infektivne bolesti, Klinici za ginekologiju i porodništvo, Klinici za urologiju, Transfuzijskom centru i Odjelu za plućne bolesti i TBC. U rješenju je navedeno da je pet organizacijskih jedinica ispunilo 100 posto akreditacijskih i certifikacijskih standarda propisanih u Standardima sigurnosti i kvalitete za bolnice.

Na održanoj devetoj sjednici Vlade FBiH 26.7.2023. godine, Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, zaključkom usvojila informaciju Upravnog odbora Projekta „Dodatno finansiranje – Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“ za Federaciju BiH o ažuriranju Liste objekata za provedbu mjera energetske efikasnosti u periodu 2020-2024. od značaja za Federaciju BiH. Istovremeno je data i saglasnost na ovu listu.

Na listi se nalazi 12 objekata, od kojih su i klinike iz JZU SKB Mostar i to: Klinika za fizikalnu medicinu i rahabilitaciju, Klinika za infektivne bolesti, Klinika za kožne i spolne bolesti, Centar za kliničku farmakologiju i Ravnateljstvo, Klinika za unutarnje bolesti sa centrom za dijalizu i Dijagnostički aneks.

Na osnovu provedenih mjera energetske efikasnosti, predlaženo je da se usvoji ažurirana lista od 12 objekata od značaja za FBiH u ukupnom procjenjenom iznosu od 8.735.758,50 KM sa PDV-om. Istaknuto je da je planirani iznos finanisiran iz dijela kredita koji je dodijeljen za FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!