Neistina

FBiH ima predsjednika i potpredsjednike, a ne predsjedništvo

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Haris Šabanović (SDA) gostovao je na TVSA 7.2.2023. godine, gdje je govorio o izboru rukovodstva Federacije BiH.

Screenshot: TVSA

Šabanović je u emisiji ustvrdio da Federacija BiH ima organ “predsjedništva”:

Proceduralno, zakonski, politički, najteže je formirati Vladu Federacije. To je jedan proces koji iziskuje niz nekih konzensusa, niz nekih procedura, gdje mora da se prođe kroz kantone, pa onda imate imenovanje predsjedništva Federacije, pa onda to predsjedništvo mora da da saglasnosti na vladu, ne na mandatara.

Haris Šabanović, 7.2.2023.

 

Struktura i izbor izvršne vlasti Federacije BiH definisani su Ustavom entiteta, a kako je jasno iz dijela Ustava FBiH “Izvršna vlast Federacije, Predsjednik i Potpredsjednik Federacije”, ovaj nivo vlasti nema predsjedništvo, nego predsjednika i potpredsjednike.

Predsjednik Federacije predstavlja i zastupa Federaciju i šef je federalne izvršne vlasti. Predsjednik Federacije ima dva potpredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda. Oni se biraju u skladu sa ovim ustavom.

Ustav FBiH

Istinomjer je već ocijenio istu tvrdnju predsjednika Naše stranke i ministra prometa i komunikacija BiH Edina Forte kao neistinitu.

Shodno navedenom, i tvrdnju Harisa Šabanovića u vezi s postojanjem predsjedništva FBiH Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!