Neistina

FBiH nema predsjedništvo, Vlada nema mandatara, a Ustav ne predviđa “donošenje potpisa”

Predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH Edin Forto tokom gostovanja 6.2.2023. godine u emisiji “Dan uživo” N1 Televizije, govoreći o procesu imenovanja izvršne vlasti u Federaciji BiH, iznio je niz neistina.

Izvor: Twitter/Edin Forto

Na pitanje voditelja kako Osmorka “misli doći do imena mandatara s obzirom na odnos snaga u Predsjedništvu, odnosno predsjednika i potpredsjednika Federacije”, Forto je izjavio:

Mislim da smo dužni svi zagovarati ono što je standardna evropska parlamentarna praksa, a to je trenutak u kojem predsjednik jednog političkog tijela, sada govorimo o Federaciji, ali to imamo i na nivou država, gdje je predsjednik, ako postoji izvršni organ predsjedništva, dužnost mu je ustavna da dodijeli mandat koaliciji koja dokaže većinu u parlamentu. Ja očekujem da se isto to desi u ovom procesu.

Edin Forto, 6.2.2023.

Predsjednik Naše stranke dalje je kazao da Federacija BiH ima predsjedništvo te da taj organ, kako je rekao, u skladu s Ustavom dodijeljenim nadležnostima, treba da “potpiše mandatara koji im donese potpise:

Mi nemamo predsjednika, nego predsjedništvo u Federaciji. Biće predsjednik, vjerovatno predsjednica, i dvoje potpredsjednika. Oni konsenzusom treba da potpišu mandatara koji im donese potpise. Mi smo u ovom trenutku u procesu prikupljanja potpisa za mandatara Nikšića. On će demonstrirati da ima većinu i predsjedništvo Federacije, u skladu sa Ustavom dodijeljenim im nadležnostima, treba da mu da mandat.

Edin Forto, 6.2.2023.

Kako je jasno iz dijela Ustava FBiH “Izvršna vlast Federacije, Predsjednik i Potpredsjednik Federacije”, izvršna vlast u Federaciji BiH nema predsjedništvo, već predsjednika i potpredsjednike.

Predsjednik Federacije predstavlja i zastupa Federaciju i šef je federalne izvršne vlasti. Predsjednik Federacije ima dva potpredsjednika iz različitih konstitutivnih naroda. Oni se biraju u skladu sa ovim ustavom.

Ustav FBiH

Pored toga, Ustav FBiH ne poznaje ni termin “mandatar”, već se u kontekstu u dijelu Ustava “Izbor Vlade” koriste termini “premijer ili kandidat za tu funkciju”.

Na kraju, a suprotno Fortinim tvrdnjama, Ustav FBiH ne propisuje da su predsjednik i potpredsjednici Federacije, tj., kako je Forto rekao, “predsjedništvo Federacije”, dužni da onome “ko im donese potpise daju mandat”.

Ono što Ustav u tom smislu nalaže jeste da predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija s premijerom ili s kandidatom za tu funkciju, nakon čega bi Zastupnički dom trebao da potvrdi imenovanje Vlade FBiH.

(1) Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom.

(2) Ukoliko Zastupnički dom ne potvrdi imenovanje Vlade, predsjednik Federacije u saglasnosti s potpredsjednicima Federacije, a uz konsultaciju sa premijerom ili kandidatom za tu funkciju, ponovo će postupiti u skladu sa stavom 1. ovog člana.

(3) Vlada se može smijeniti bilo odlukom Predsjednika Federacije, uz saglasnost Potpredsjednika Federacije, ili izglasavanjem nepovjerenja Vladi većinom glasova u svakom od domova. Predsjednik Federacije smjenjuje ministre na prijedlog Premijera.

Ustav FBiH, “Izbor Vlade”

Ovim Istinomjer navedene tvrdnje Edina Forte u vezi s procedurom imenovanja premijera i Vlade Federacije BiH, kao i one koja se odnosila na postojanje predsjedništva FBiH, ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!