Dvije godine mandata Gradske uprave Banja Luke

U svom izbornom programu iz 2016. godine, gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je dao ukupno 108 obećanja, od kojih je za dvije godine uspio ispuniti njih devet, “u progresu” je njih 42, a realizacija većine drugih obećanja je započeta. U drugoj godini mandata, Gradska uprava Banja Luke bavila se putnom i komunalnom infrastrukturom, stipendiranjem učenika i studenata, stambenim zbrinjavanjem, izgradnjom dječijih igrališta, unaprijeđenjem rada gradske administracije i dr.

U nastavku izdvajamo neka od obećanja na kojima je Gradska uprava Banja Luke intenzivnije radila tokom druge godine mandata gradonačelnika Igora Radojičića, te podsjećamo na još uvijek neispunjena, kao i obećanje čija je realizacija zaustavljena.

Rad gradske uprave

Projekt digitalizacija gradske uprave je u toku i do sada je uspostavljen Elektronski regisar (e-registar), koji je u funkciji od januara 2018. godine. Predmeti u Gradskoj upravi počeli su se zavoditi u elektronski djelovodonik, a Grad Banja Luka je započeo i realizaciju pilot projekta uvođenja elektronske građevinske dozvole. Imenovan je gradski arhitekta Banja Luke, a postupak za izbor pejzažnog arhitekte, što je također jedno od obećanja, trenutno je u toku.

Upravljanje gradskom imovinom i reorganizacija javnih preduzeća

U drugoj godini mandata Gradske uprave Banja Luke formiran je Registar gradske imovine. Prema podacima koje nam je dostavila Gradska uprava BL “do kraja 2017. godine uneseno 10.296 jedinica imovine, a unos je nastavljen i u 2018. godini. U gradski registar nekretnina do sada je uneseno 14.154 jedinica imovine. Kada su upitanju najavljenji procesi reorganizacije i restrukturisanja javnih preuzeća, isti su pokrenuti u nekoliko gradskih preduzeća i ustanova, i to: „Zavod za izgradnju“ a.d., „Radničkog univerzitet“, „Toplana“ a.d., „Akvana“ d.o.o., Centar za razvoj poljoprivrede i sela, a formirani su i posebni projektni timovi za ove poslove.

Obrazovanje

Za stipendiranje učenika/studenata iz gradskog budžeta izdvojena su značajna sredstva i to: za 539 učenika uplaćen je iznos od 431.200,00 KM.  Za 222 studenta u kategoriji socijalnog statusa uplaćen je ukupan iznos od 288.600,00 KM ili 63%. Za navedeni period za socijalni status stipendija za učenike i studente uplaćen je ukupni iznos od 719.800,00 KM. Budžetom za 2018. godinu, odnosno u školskoj 2018/2019 godini planirano je stipendiranje 1236 učenika. U toku je dogradnja OŠ “Branko Radičević” koja se realizuje kroz saradnju Grada Banja Luka i Ministarstva prosvjete i kulture.  U 2018. godini otvorena su i dva nova vrtića: “Pčelica” i “Poletarac”.

Komunalna pitanja i putna infrastruktura

Tokom 2017/2018. godine radilo se na rekonstrukciji i proširenju vodovodne i kanalizacione mreže u desetak banjalučkih ulica, a vršeni su radovi i na rekonstrukciji i izgradnji lokalnih saobraćajnica. Prema podacima u koje je Istinomjer dobio na uvid, u toku  2017. i 2018. godine izvršena je rekonstrukcija i modernizacija 33 lokalne saobraćajnice. Zatim, izgrađena su 4 mosta (u naseljima Česma, Šargovac, Gradina kod Dragočaja i Priječani), a potpisano je i nekoliko sporazuma sa „Putevima RS“  vezano za izgradnju Istočnog tranzita.

Gradska uprva Grada Banja Luka započela je sanaciju i rekonstrukciju objekta „Šoping centar“ i njegovu prenamjenu u sportsku dvoranu. Kako je najavljeno iz gradske uprave, dvorana bi trebala biti u funkciju do kraja 2018. godine.

Razvoj privrede i zapošljavanje

Grad Banja Luka jedan je od implementatora projekta “Urbana poljoprivreda”, čiji je koncept baziran na urbanoj poljoprivredi koja se odnosi na uzgajanje, preradu i distribuciju hrane. Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je zapošljavanje stanovništva, kultivacija gradskih i prigradskih površina, te povećanje ekonomske moći grada i stanovnika. U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Grada Trebinja realizovani su Programi podrške zapošljavanju u privredi, putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, čija je ukupna vrijednost 5.000.000 KM. Kroz ove programe pruža se finansijska podrška privrednim subjektima “radi održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti i kreiranja novih radnih mjesta.” Novim programom uvedene su i 3 nove “linije za privredna društva i preduzetnike” i to: za sufinasiranje nabavke osnovnih sredstava, sufinansiranje dijela troškova uvođenja standarda kvaliteta i podsticajna sredstva za prekvalifikaciju radnika u cilju obezbjeđenja deficitarnih zanimanja i osiguranja adekvatne radne snage. Također, nastavljen je program samozapošljavanja namjenjen podsršci za “start up“– e.

Socijalna politika i zdravstvo

Kada je u pitanju socijalna politika, u fokusu banjalučke gradske uprave bili su programi stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Programi su realizovani na način da su dodjeljena bespovratna novčanih sredstava iz budžeta Grada Banja Luka, u svrhu kupovine/izgradnje stambene jedinice. A prema podacima Gradske uprave stambeno pitanje, do sada je riješeno za 63 porodice poginulih boraca. Za ovu namjenu dodijeljeno je ukupno 819.000,50 KM.

Kada je u pitanju obećana rekonstrukcija “Poliklinike” do sada su suteren i prizemlje objekta sanirani i adaptirani, te su u isti preseljeni: Centar bazične rehabilitacije, Higijensko-epidemiološka služba, ambulante porodične medicine i Edukativni centar za specijalizante porodične medicine Republike Srpske.

Sport i kultura

Na nekoliko banjalučkih igrališta izvršena je sanacija i rekonstrukcija. U okviru JU “Banski dvor-kulturni centar” pokrenuta su dva nova prostora za kulturne sadržaje: “ART dvorište” i “ART terasa”. U protekloj godini započela je rekonstrukcija JU „Banski dvor – kulturni centar“, koja obuhvata tri faze i to: rekonstrukciju krova, restauraciju fasade (fasada i vanjska stolarija) i dekorativno osvjetljenje fasade. Završena je rekonstrukcija krova, a u toku su radovi na fasadi. Kada je u pitanju Gradsko pozoriše Jazavac prošireni su kapaciteti za još dvije prostorije u SD „Obilićevo“.

 

Podsjećamo i na neka od obećanja čija realizacija još uvijek nije započela, a to su:

Formiranje sportsko-kulturnog centra, izgradnja nove osnovne škole na upisnom području Starčevici, osnivanje Muzeja Banovine, obezbjeđenje dodatnih prostornih kapaciteta za Fakultet fizičkog vaspitanja i odbojkaški klub Obilićevo, te  otvaranje novog objekta Zavoda “Miroslav Zotović”. Obećanje koja je zaustavljeno, jeste obećanje koje se odnosi na učešće Grada u projektima energetskih objekata “Bočac 2” i “Krupa niska”. Kako je pojašnjeno iz gradske uprave “grad je inicijativu za izgradnju HE vratio predlagaču zbog nepostojanja procjene uticaja na životnu sredinu i ranijeg zaključka Skupštine Grada”.  

(Istinomjer.ba)

Pitanja vezana za granicu između BiH i Republike Srbije i dalje bez odgovora

Problem oko demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije proteklih je dana...

Rekonstrukcija puta Lukavica – Pale biće okončana u roku od 180 dana?

Obnova puta Lukavica - Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom ove godine kada je JP Putevi Republike Srpske objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji...


Vitez bi uskoro mogao dobiti most na rijeci Lašvi

Kada je tokom prošle godine najavljeno da će se Općina Vitez pretvoriti “u veliko gradilište”, kao jedan od najznačajnijih projekata izdvojena je izgradnja mosta na rijeci Lašvi na koji se čeka skoro...