Dragan Mektić na protestima ispred VSTV BiH

U Sarajevu su 29. maja 2019. godine održani protesti ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine kojima se pridružio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić.

Naime, u razgovoru za portal Klix.ba, dan prije najavljenih protesta, Mektić je istakao da će pružiti podršku i učestvovati na pomenutom skupu.

Da budem iskren, ja nisam organizator u smislu prijavljivanje skupa i sličnih stvari, ali gdje se okupe građani sigurno je da ću doći i ja i učestvovati u takvoj vrsti skupa. Posebno kada se radi o životnim pitanjima građana u ovoj državi.

Dragan Mektić, 28.05.2019.

I nekoliko sati prije početka protesta ministar sigurnosti BiH je potvrdio ranije iznesen stav o sudjelovanju na protestima:

Ja sam prije nekoliko dana pozvao građane putem društvenih mreža i rekao sam tada da ne vidim drugi način da se u krugu institucija može promijeniti ovo stanje i zbog toga sam pozvao građane, jer mislim da sve institucije u BiH, pa i pravosudne, moraju da odgovaraju građanima. Nisam se konkretno bavio organizacijom, ali koliko imam informacija o ovom skupu, danas dolazi do spontanog okupljanja građana ispred VSTV-a a ja ću se priključiti svakom takvom okupljanju građana, mada u buduće, kada budemo nastavili ovaj vid građanskog pritiska, insistiraću da to bude na zakonit način.

Dragan Mektić, 29.05.2019.

U skladu sa najvama, Mektić je bio prisutan na današnjim protestima ispred zgrade VSTV BiH, te se i obratio okupljenim građanima.

Prije svega ja sam građanin kao i svaki drugi čovjek i zato sam došao. Ja ovdje želim da gradim svoju budućnost i imam pravo da zahtjevam da nam svima bude bolje.

Dragan Mektić, 29.05.2019.

S obzirom da se pridružio okupljenim građanima kako je ranije i najavio, Dragan Mektić od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Jesen prođe, novog Zakona o Danu Republike Srpske još nema

Početkom aprila tekuće godine predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik izjavio je “da će Republika Srpska na jesen donijeti...

Odgođeno izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Početkom decembra ove godine ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić rekao je da će “za dvadesetak dana u kasarnu Blažuj biti smješteni prvi migranti”. Nekoliko dana kasnije saopćeno je da će...Novo Vijeće ministara BiH do Nove godine?

Uvjeren, kako kaže, da će Zoran Tegeltija na današnjoj 4. hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući Kluba...